Vælger du en luft til luft varmepumpe, har du truffet et virkelig godt valg, med en varmepumpe luft til luft løsning vil du få en stabil varmeløsning der derfor giver et bedre indeklima og reducerer fugt i boligen.
En luft til luft varmepumpe hører ind under vedvarende energi, og er langt mere miljøvenlig end mange af vores andre opvarmningsmuligheder, luft til luft varmepumper giver dig samtidig store besparelser på varmeregningen.
Luft til luft varmepumper er ydermere en af de billigste løsninger når det gælder indkøb og installation, så alt i alt vil en luft til luft varmepumpe give dig en god varmeøkonomi.
Hvad koster en luft til luft varmepumpe
Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige priser for luft til luft varmepumper, da det kommer an på flere forskellige faktorer, f.eks. om prisen er for luft til luft varmepumpen alene eller om den er inkl. Monteringen.
Det kommer også an på hvilket arbejde der skal til for at installere din luft til luft varmepumpe, og hvilken varmepumpe du vælger da der er stor forskel på priserne for luft til luft varmepumper.
Men du vil skulle regne med at prisen for en luft til luft varmepumpe ligger mellem 9000 kr. og 30.000 kr. inkl. Montering.
Så en luft til luft varmepumpe er en del billigere end vand varmepumper.
Som oftest hænger pris og kvalitet sammen, så når du skal ud for at finde din luft varmepumpe bliver du nok nødt til at gå forbi de billigste på markedet, det betyder dog ikke at er nødt til at vælge den dyreste der er at finde.
Hvad skal du kigge efter når du vælger luft til luft varmepumpe
Når du skal vælge hvilken luft til luft varmepumpe du vil købe er der flere ting du kan kigge efter, så du træffer det rette valg.
- Det er bedst hvis din luft varmepumpe er mærket med et energimærke der mindst er energiklasse A+
- Sørg for at varmepumpen er godkendt at af energistyrelsen sparenergi, du kan læse mere om forskellige luft til luft varmepumper hos dem her https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/varmepumpelisten
- Vælg en luft til luft varmepumpe der har en SCOP* værdi som ligger på minimum 5-6.
- Vær opmærksom på varmepumpens støjniveau ikke må være for højt, her er det både indedelen og udedelens støjniveau du skal være opmærksom på varmepumpelisten, informerer også om støjniveau, og det er muligt at finde varmepumper der er utroligt støjsvage.
- Din luft til luft varmepumpe skal også kunne tåle frostgrader.
- Er din luft til luft varmepumpe til sommerhuset eller kolonihaven er det vigtigt at den kan indstilles til at køre med lave temperaturer, da det vil være energispild at opvarme det for meget når I ikke er der.
- Varmepumpens indedel sidder oftest oppe under loftet og mindst 1½ meter oppe for at undgå at hvirvle støvet op, derfor er det vigtigt at luft til luft varmepumpen er designet så den kan indstilles til at sende den varme luft nedad.
- Der findes dog også indedele der er designet til at sidde nede ved gulvet.
- Luften fra en varmepumpe kan være op til 50° varm, derfor er det vigtigt at du sikrer dig at gulvet hvor det rammer ikke vil tage skade, her kan et trægulv f.eks. være sårbart overfor varmen.
- Nogle luft til luft varmepumper kan også bruges til air condition, så hvis du gerne vil have muligheden for at kunne køle huset ned om sommeren, skal du vælge en luft til luft varmepumpe med den mulighed.
- En fordel kan også være at vælge en luft varmepumpe med indbygget wifi så der er mulighed for at fjernstyre varmen via en app på din smartphone, så kan du indstille temperaturen fra lænestolen, ferien eller arbejdspladsen, der er jo sjældent grund til at have en konstant temperatur hele døgnet.
*SCOP værdi betyder Seasonal Coefficient Of Performance – tallet eller SCOP-værdien fortæller hvor effektiv en varmepumpe er til at producere og levere varme, det er et gennemsnit over varmeeffektiviteten fordelt på et helt år, det er dog værd at lægge mærke til at værdien er målt under helt optimale forhold.
Hvis SCOP-værdien er 5 betyder det at varmepumpen forbruger 1 kWh el og giver 5 kWh varme tilbage.
Video guide til varmepumpe
Credit:Bilka
Hvordan virker en luft til luft varmepumpe
En luft varmepumpe består af en ude og en indedel, sat sammen gennem et hul i ydermuren, så varmepumpen kan suge luft ind gennem udedelen.
En varmepumpe trækker den energi der er i luften ud, og bruger den til at opvarme kølemidlet i varmepumpen, så luften kan blive varmet op inde i varmepumpens indedel for at blive sendt ud i rummet der skal opvarmes.
En luft til luft varmepumpe kører på el, men den producerer langt mere varme end den forbruger el, derfor bruger den ikke meget energi og er stadig langt billigere i brug end elvarme, og med muligheden for reduceret elafgift er den årlige besparelse på varme og el ikke til at overse.
- Udedelen på din luft til luft varmepumpe vil altså trække luften udefra ind, her bliver det blæst hen over en varmevekslerspole.
- Den varme der kommer ind gennem varmepumpens udedel går til det kolde kølemiddel i varmevekslerspolen, dette kølemiddel har et lavt kogningspunkt hvilket betyder at der hurtigere dannes en varm damp.
- Dampen bliver efterfølgende omdannet til en tættere og varmere damp når den passerer gennem kompressoren.
- Dampen sendes nu gennem et rørsystem til varmepumpens indedel.
- Rummet bliver således opvarmet gennem varmen der via kølemidlet blæses ud i rummet fra varmepumpen.
Det overskydende kølemiddel vil igen blive nedkølet og får den flydende konsistens tilbage
Når kølemidlet er blevet flydende løber den gennem ekspansionsventilen, der får kølervæsken til at afgive endnu mere varme, når det bliver opblandet med luft, skabes der en flydende blanding af damp og kølemiddel.
Denne flydende blanding løber tilbage til udedelen på varmepumpen og bliver opvarmet igen.
Indhent tilbud helt uforpligtende
Få en pris på din opgave - Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner
- Nemt, hurtigt og ligetil
- De har 4,7 i score på Google og 4,6 ud 3075 anmeldelser på trustpilot
- Entreprisegaranti : op til 35.000 kroner
Kan alle boliger bruge en luft til luft varmepumpe
For at få mest gavn af en luft til luft varmepumpe er det altid en fordel at huset er godt isoleret, så varmen ikke slipper ud alle de forkerte steder.
Er huset godt isoleret vil det f.eks. være muligt med en 6kW luft til luft varmepumpe, der er placeret rigtigt at kunne opvarme en bolig på 140 m2 til 150 m2.
Nogle boligejere vælger luft til luft varmepumper som supplerende varmekilde, blandt andet til et eksisterende oliefyr eller et gasfyr da varmepumpen på trods af de gode økonomiske fordele ikke varmer boligens brugsvand op.
Sommerhuse er som sagt også altid det perfekte valg til luft varmepumper, især hvis du holder af at der allerede er den perfekte temperatur i når du ankommer til sommerhuset.
Fordele og ulemper ved luft til luft varmepumpe
Fordele
- Med varmepumpen til luft får du store besparelser på din varmeregning.
- Med muligheden for reduceret elafgift, kan du også spare en del penge på din elregning.
- Det er både nemt og billigt at installere en varmepumpe.
- Du får et godt indeklima da cirkulationen vil fjerne fugt i luften.
- De fleste varmepumper har et indbygget filter der filtrerer støv, pollen, røg mm. Så man får en renere luft i boligen.
- Luft til luft er en grøn energikilde, og kan i mange tilfælde mindske din boligs CO2 udledning.
- Perfekt til boliger uden radiatorer med vand, da luft til luft ikke varmer boligen op gennem radiatorer.
- En klar fordel er at mange luft til luft varmepumper har muligheden for at forvandle sig til en aircondition, perfekt på en varm sommerdag, hvor en aircondition kan forvandle din bolig til et køligt helle for den varme sol.
- Med indbygget wifi til varmepumpen er det muligt at fjernstyre varmepumpen, og indstille temperatur også når du ikke er i boligen.
- Varmepumpe med luft til luft fungerer perfekt i boliger med store rum.
- Luft varmepumper er en perfekt opvarmningskilde til sommerhuse, da det ikke kræver vandbårne radiatorer og man nemt kan få den rette temperatur i sommerhuset inden ankomsten.
- Luft varmepumper har en lang levetid.
ulemper
- Det er vigtigt at der er mulighed for god cirkulation i rummet, så der må helst ikke stå møbler og lignende i vejen hvor der bliver blæst varm luft ind i rummet.
- Varmepumpens indedel skal have en central plads i rummet, hvilket betyder at indedelen sidder et meget synligt sted, heldigvis er der i dag mulighed for at få en luft til luft varmepumpe der monteres nede ved gulvet og minder mere om en almindelig radiator.
- Luft til luft varmepumper varmer ikke boligens brugsvand op, så her er det nødvendigt med en supplerende varmekilde.
- Man skal være opmærksom når man vælger varmepumpe model, så man ikke ender med en type varmepumpe der støjer.
- Der er regler for hvor man må placere udedelen af varmepumpen i forhold til naboens grund.
- De fungerer dårligere i boliger med mange små rum, da det kan være svært at få varmen til at fordele sig med den rette temperatur blandt de små rum, men det fungerer stadig godt i et mindre hus.
Luft til luft varmepumper i sammenligning med andre varmekilder
Brændeovne:
er din varmekilde en brændeovn eller et brændefyr vil en varmepumpe med luft være en langt mere miljøvenlig opvarmning, samtidig med at varmen ikke kræver nær så meget arbejde, efter en montering af varmepumpen fungerer det bare, og er altså et godt alternativ.
Olie- gas- og elvarme:
bruger du olie, gas eller el til at varme boligen, vil varmepumpen med luft give en meget stor årlig besparelse, samtidig med at den vil være langt mere miljøvenlig, så her er der alt at vinde i forhold til opvarmning.
Jordvarmepumpe og luft til vand varmepumpe:
har du jordvarme eller en luft til vand varmepumpe, der kører over boligens vandbårne system, vil vi helt sikkert ikke anbefale luft varmepumpen, da jordvarme og luft til vandpumper er perfekt til opvarmning samtidig med de også giver dig varmt brugsvand, samtidig med de også er miljøvenlige.
Levetiden for luft til luft varmepumpen
Den typiske levetid for lang de fleste luft til luft varmepumper er 15 – 20 år, så luft til luft varmepumper har en meget høj levetid også selvom det er den varmeinstallation der ikke koster mange penge.
Til sammenligning kan vi fortælle at en luft til vand varmepumpe har en levetid der ligger mellem 12 – 18 år, selvom de koster mere.
Vedligehold din luft til luft varmepumpe
En varmepumper med luft kræver ikke meget vedligehold, det er en god ide´ at sørge for at udedelen frit kan suge luft ind, så varmepumpens effektivitet bevares, det vil sige sørge for at der ikke er højt græs, buske og grene der kan genere udedelens brug af luften udenfor.
Varmepumper med luft til luft kører oftest med under 1 kg kølemiddel, derfor er der ikke et lovkrav om serviceeftersyn, det anbefales dog at få et eftersyn hvert andet år, så du er sikker på at alt fungerer optimalt og bliver justeret efter behov, så du fortsat har en god varmepumpe, der sender varm luft indenfor når det nordiske klima kræver det.
De fleste varmepumper har et filter, her er det også nødvendigt at tage filteret ud, for at støvsuge det, og når filteret ser slidt ud skal det skiftes, så du fortsat kan nyde godt af et bedre indeklima.
Hvem installerer luft til luft varmepumper
Hvis du gerne vil have fagfolk til installation af din varmepumpe med luft, skal du for det bedste resultat lede efter en autoriseret installatør.
Men ønsker du at gøre arbejdet selv, er det tilladt at lave montering af udedel og indedel, du må dog ikke selv tilslutte pumpen, her skal du stadig bruge en autoriseret installatør til den montering.
Spar penge på montering af luft til luft varmepumpen
Når du skal finde den rette autoriserede installatør til din varmepumpe med luft i huset, kan du kontakte flere forskellige installatører, på den måde kan du få en billig luft pumpe, da der altid er forskel på arbejdsprisen.
Du kan også bruge 3byggetilbud, de er fantastiske til blandt andet at indhente gode luft varmepumpe tilbud, det er hurtigt og nemt, alt du skal gøre, er at udfylde deres formular, så bliver tilbuddene sendt til dig.
Opgavebeskrivelse
Når du skal indhente tilbud på en installation af din varmepumpe, er det en god ide´ at have en god opgavebeskrivelse, det kan blandt andet være følgende
- Vi ønsker installation af varmepumpe med luft til luft.
- Huset ligger med gode tilkørselsforhold.
- Der er let adgang til den del af huset hvor vi ønsker installation af varmepumpen.
- Huset er i dag isoleret så det har energiklasse (B)
- Vi har selv købt en varmepumpe/ vi ønsker et tilbud på en luft varmepumpe pris inkl. installation.
- I tilfælde af at du ønsker at købe varmepumpen gennem montøren er det også godt at have følgende med:
- Huset er på antal m2.
- Huset består af antal rum.
- Vi ønsker vores varmepumpe skal sidde i stuen (eller et andet rum)
- Varmepumpen vil blive vores eneste varmekilde/ varmepumpen er en supplerende varmekilde.
- Vi ønsker at vores varmepumpe automatisk tilslutter sig et wifi modul så vi kan justere temperaturen, på vejen hjem/ til vores sommerhus.