Få pris på en tilstandsrapport og læs vores guide med forklaringer og tips

tilstandsrapport

tilstandsrapport
Indhold på siden
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top

    Salg af bolig og tilstandsrapport

    Går du og overvejer at sælge din bolig, og om det er en god ide´ at få lavet en tilstandsrapport for at fremme salget af dit hus eller lejlighed? Så håber vi at du kan komme tættere på et svar du kan bruge ved at læse lidt herinde om tilstandsrapporten.

    Prisen for tilstandsrapport

    Vi tænker at en af de ting du måske kan have med i dine overvejelser, er hvad en tilstandsrapport koster, og der er desværre ikke et entydigt svar på det spørgsmål for.

    Tilstandsrapportens pris afhænger blandt andet af hvilken bolig det er du ønsker at sælge, er det et hus, lejlighed eller sommerhus?  Hvor mange m2 er huset på, er også en af de ting der har betydning og det samme med husets alder. 

    Dem der udfører tilstandsrapporten, har også forskellige takster, men du vil kunne regne med at prisen vil ligge mellem 4000 – 10000 kroner, så det er lidt af et spring og vi er næsten sikre på at du ikke føler dig meget klogere endnu.

    Få en god pris på din tilstandsrapport

    Men det er der heldigvis råd for, vi kan nemlig tilbyde dig at klikke videre her, så havner du hos vores samarbejdspartner der er virkelig gode til at indhente priser og gode tilbud til folk. 

    Hvis du udfylder den lille formular, vil du indenfor et par hverdage modtage tre forskellige tilbud fra tre forskellige byggesagkyndige der kan lave din tilstandsrapport.

    Her kan du få den rigtige pris på hvad det vil koste at få lavet en tilstandsrapport på netop din bolig. Det er selvfølgelig helt uforpligtende at modtage tilbuddene, og du kan i ro og mag frit vælge hvem du ønsker der skal lave tilstandsrapporten for dig.

     Herefter er de bare at tage kontakt til den byggesagkyndige og lave en aftale.   

    Indhent tilbud helt uforpligtende

    håndværker med tilbud
    Få en pris på din opgave - Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner

    Hvad kigger den byggesagkyndige efter?

    Den byggesagkyndige kigger efter synlige skader på boligen, så der vil ikke blive fjernet ting som f.eks. gulvtæpper og nedsænkede lofter. 

    Sælgers oplysninger om boligens stand vil også blive medtaget og det vil helt sikkert være uklogt at holde noget skjult da du som sælger vil kunne risikere at hænge på det når en køber har overtaget boligen hvis ikke det fremgår af rapporten. 

    Den byggesagkyndige vil også kigge efter konstruktionsfejl, sætningsskader og svampeskader.

     Taget vil blive undersøgt og der vil ofte være en beskrivelse af tagets resterende levetid, og der vil også blive noteret om dele af bygningen er utilgængelige under den byggesagkyndiges besøg. 

    Samtidig vil der også blive noteret om der er ting i huset der vil kunne udvikle sig til skader med tiden, hver ting vil få en karakter og dem kommer vi ind på lidt senere.  

    Men kort sagt kommer den byggesagkyndige og vurdere om din bolig er i dårligere stand end hvad der forventes fra en bolig der er indenfor samme aldersgruppe og type som din bolig, hver enkelt del af bygningen vil blive gennemgået for synlige skader og tegn på skader, og hver ting bliver noteret.

    Hvem laver tilstandsrapport?

    En tilstandsrapport skal altid udarbejdes af en beskikket byggesagkyndig, som har til opgave at tjekke boligen for fejl og mangler.

     

    Den byggesagkyndige gennemgår huset eller ejendommen grundigt og herefter beskriver vedkommende boligens tilstand på et særligt skema, der er godkendt af Erhvervs og Byggestyrelsen.

    Hvad skal en tilstandsrapport indeholde?

    en tilstandsrapport består af tre dele:

     

    • Den bygningssagkyndiges resultater af eftersynet og karakterer til de enkelte bygningsdele.
    • Dine bemærkninger og oplysninger om boligens skader.
    • Bygningskonstruktioner og oplysninger til ejerskifteforsikring.

    Betydningen af karaktererne i tilstandsrapporten.

    I tilstandsrapporten vil du opleve at der står K0 K1 K2 K3 og UN, dette er karaktererne for de skader der er fundet i din bolig og de beskriver hvor alvorlig den enkelte skade er

    K0 er for de kosmetiske skader, altså dem der kan påvirke køberens indtryk af din bolig og altså ikke er alvorlige

    K1 er for de mindre alvorlige skader, disse skader har ikke nogen indvirkning på bygningsdelen eller selve bygningens funktion.

    K2 er for de alvorlige skader, disse skader medfører at bygningsdelens funktion svigter indenfor overskuelig tid, men det vil ikke videreføre skader på de andre bygningsdele.

    K3 er for de kritiske skader, disse skader vil medføre at bygningsdelens funktion svigter indenfor en overskuelig tid, og du hermed risikere at skaderne vil medføre skader på andre bygningsdele.

    IB der betyder at der ingen bemærkninger er.

    UN er beskrivelsen for de forhold i bygningen, hvis konsekvens ikke kan fastlægges tilstrækkeligt alene ved den visuelle gennemgang af boligen. 

    Det kan være en alvorlig skade og derfor bør omfanget, arten og konsekvensen af forholdet undersøges nøjere og afklares fuldstændigt. 

    Vælger køberen alligevel at købe ejendommen uden at forholdet er undersøgt nærmere er det køberen der bærer risikoen. UN står for undersøges nærmere.

    Den byggesagkyndige kan eventuelt tilføje en note til den anførte skade hvor den byggesagkyndige beskriver egen vurdering og skøn af skadeårsager og konstruktioner.

     

    Er det lovpligtigt at få lavet en tilstandsrapport?

    Der er ikke nogen lov der siger at du skal få lavet en tilstandsrapport når du ønsker at sælge din bolig, men det er virkelig en god ide´ at få lavet en, da tilstandsrapporten er din sikkerhed for at du ikke kommer til at hæfte for de fejl og skader der er beskrevet i den. 

    Faktisk ville du være forpligtet til at betale, for de skader huset får de næste 10 år uden en tilstandsrapport, og det er længe at skulle betale til noget man har solgt videre. 

    Så tilstandsrapporten er den bedste sikkerhed for sælgeren, samtidig er det også rart for en evt. køber at kunne se hvilken stand huset er i.  

    Der er dog et lovkrav i forhold til at få lavet tilstandsrapport, den skal være udført af en byggesagkyndig ellers er den ikke gyldig.

     

    Hvad er ikke med i tilstandsrapporten?

    Det er selvfølgelig kun alt det synlige der bliver taget med i tilstandsrapporten, den byggesagkyndige kan ikke gå ind og skille dele af dit hus ad.

    Skaderne der ikke er synlige, vil derfor være dækket af en ejerskifteforsikring. Herunder kan du læse mere, om nogle af de ting der ikke er med, i tilstandsrapporten.

    Det sædvanlige slid på bygninger og hvordan de er vedligeholdt kommer heller ikke med i rapporten

    Hvordan vvs-installationerne virker, er ikke en del af rapporten

    El- installationer er heller ikke med, da alt el i bygningen skal have deres helt egen særskilte rapport, kaldet en el-eftersynsrapport.

    Løsøre og hårde hvidevare bliver ikke nævnt i rapporten, det er jo ikke en del af bygningen selvom de ofte bliver solgt med ejendommen.

    Er der et udendørs svømmebassin vil den og de tilhørende tekniske installationer, heller ikke være en del af tilstandsrapporten.

    Det fremgår heller ikke af tilstandsrapporten om bygningen er lovlig, medmindre der er helt åbenlyse overtrædelser af bygningslovgivningen.

    Håber vi hermed har givet dig en lille ide´ om hvilke ting der er med i tilstandsrapporten og hvilke ting der ikke vil blive nævnt deri.

     
    4.5/5 - (10 votes)
    håndværker med tilbud
    Indhent tilbud idag

    Det er nemt, gratis og helt uforpligtende og ved at få flere tilbud har du nemmere ved at få en idé om hvad det skal koste at få udført din opgave.