Tilstandsrapporten blev i oktober 2020 ændret en del, ikke alene fik den nyt udseende, hvor de gamle karakterer blev udskiftet med farver og hussymboler, der blev også ændret i karakterskalaen, hvilket betød at nogle af karaktererne ikke længere er en del af selve tilstandsrapporten.
Fordelen ved den nye tilstandsrapport er at den er udformet efter et mere enslydende skema, i dag laves den nemlig ved hjælp af et computerprogram, hvor der er flere standardformuleringer der kan anvendes, så de bygningssagkyndige skriver tilstandsrapporten mere enslydende i dag.
Det gør det lettere for den der overvejer at købe ejendommen at have overblikket over tilstandsrapporten og kunne sammenligne forskellige tilstandsrapporter.
Hvad farverne i den nye tilstandsrapport står for:
RØD: Kritiske skader – den røde farve står for kritiske skader på bygningsdelen som har eller vil medføre at bygningsdelens funktion snart svigter, dette kan betyde at der snarligt også kan blive medført skader på andre bygningsdele
GUL: Alvorlige skader – den gule farve står for skader ved bygningsdelen som vil medføre at bygningsdelens funktion i fremtiden vil svigte, denne skade vil i fremtiden også kunne medføre skader på andre bygningsdele.
GRÅ: Mindre alvorlige skader – den grå farve står for de skader der er mindre alvorlige dvs., skader der ikke har nogen indflydelse på bygningsdelen eller bygningens funktion.
?: Mulige skader – spørgsmålstegnet der er omkranset af sort, står for forhold ved bygningsdelen der skal undersøges nærmere dvs. den beskriver forhold i bygningen, hvor en mulig alvorlig skade har en konsekvens der ikke kan fastlægges tilstrækkeligt alene ved den visuelle gennemgang af boligen.
Da det kan være en alvorlig skade på bygningsdelens eller bygningens dele, bør omfanget, arten og konsekvensen af forholdet eller den mulige skades omfang blive undersøgt nærmere og afklares fuldstændigt, inden salget gennemføres.
Vælger køberen alligevel at købe ejendommen uden at forholdet på bygningsdelens eller bygningens mulige skader er undersøgt nærmere er det køberen der bærer risikoen.
I de gamle tilstandsrapporter stod tegnene K0 K1 K2 K3 og UN, det var karaktererne for de skader der var fundet i boligen, de beskrev hvor alvorlig den enkelte skade var, nogle af de mest alvorlige skader beskrevet i tilstandsrapporter er skaderne hvor der kan blive medført skader på andre bygningsdele.
K0 – K0 karakteren er i dag udgået den var for de kosmetiske skader, altså dem der kunne påvirke køberens indtryk af din bolig og altså ikke en alvorlig skade.
K1 – K1 karakteren er i dag markeret med farven grå, den er for de mindre alvorlige skader, de mindre alvorlige skader har ikke nogen indvirkning på bygningsdelen eller selve bygningens funktion.
K2- K2 karakteren er i dag ændret til farven gul den er for de alvorlige skader, disse skader medfører at bygningsdelens funktion svigter indenfor overskuelig tid, men disse alvorlige skader vil ikke medføre skader på andre bygningsdele.
K3 – K3 karakteren er i dag ændret til farven rød den er for de kritiske skader, disse skader vil medføre at bygningsdelens funktion svigter indenfor en overskuelig tid, og du hermed risikere at skaderne vil medføre skader på andre bygningsdele.
IB – IB karakteren er udgået i dag den betyder at der ingen bemærkninger er.
UN – UN Karakteren der stod for undersøges nærmere er i dag ændret til et spørgsmålstegn undersøges nærmere beskriver forhold i bygningen, hvor en mulig alvorlig skade har en konsekvens der ikke kan fastlægges tilstrækkeligt alene ved den visuelle gennemgang af boligen.
Da det kan være en alvorlig skade, bør omfanget, arten og konsekvensen af forholdet eller den mulige skades omfang blive undersøgt nærmere og afklares fuldstændigt, inden salget gennemføres.
Vælger køberen alligevel at købe ejendommen uden at forholdet er undersøgt nærmere er det køberen der bærer risikoen.
Den byggesagkyndige kan eventuelt tilføje en note til den anførte skade hvor den byggesagkyndige beskriver egen vurdering og skøn af skadeårsager og konstruktioner.
Dvs. K0 og IB er ikke længere en del af den nye tilstandsrapport.