Tegltag et smukt og solidt valg til huset – find tegltag til den bedste pris.

tegltag monteres
Prisen for et nyt tegltag ligge omkring 1500 – 2300 kr. pr m2. alt inklusiv.
Indholdsfortegnelse
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top

    Ønsker du et tag der er solidt, har en lang levetid, er smukt at se på så er tegltaget det helt rette valg, I Danmark har der længe været en stor tradition for at bruge teglsten til vores hustage, og et tegltag passer også perfekt til de fleste huse.

    Vi har nok alle set det meget kendte tag som er et klassisk rødt tegltag som før i tiden var noget nær det mest typiske danske man kunne finde, i dag findes der teglsten i langt flere farver, derfor er mulighederne for at finde det helt rette tegltag til din bolig stor.

    Tegltag har en lang levetid, oftest er levetiden op til 70 år, men det kommer selvfølgelig altid an på de forhold taget ligger under, og hvilken vedligeholdelse taget får.

    At vælge tegltag til sin bolig, vil altid være et godt og sikkert valg.

    Hvad koster et nyt tegltag

    Et tegltag er ikke et af de billigste typer tag, men med den høje levetid kan taget nu sagtens tjene sig selv hjem igen, alene ved at holde i mange år, hvilket nok er en af grundende til at der er en stigende tendens til at mange vælger tegl til taget.

    Der er selvfølgelig også flere faktorer der gør sig gældende når du skal finde den rette tegltag pris, blandt andet kan det være:

    • hvor mange antal m2 dit tag er.
    • Hvilke teglsten du vælger.
    • Er dit tag lige, eller er det et tag med en vinkel?
    • Er der et gammel tag der først skal fjernes.
    • Er det muligt at beholde den nuværende tagkonstruktion eller skal den ændres?
    • Er der brug for udskiftning af undertaget?
    • Er dit hus i et plan eller er der flere plan.
    • Er der tagvinduer, kviste, taghætter eller lignende?
    • Håndværkernes løn – der er nemlig forskel på håndværkeres timepriser.

    Men typisk vil prisen for et nyt tegltag ligge omkring 1500 – 2300 kr. pr m2. alt inklusiv.

    Hvilke typer teglsten findes der?

    Tegltaget fås i mange forskellige typer, ligesom der også findes sten i flere forskellige farver, så i dag kan du få et tegltag i mange andre farver end de gamle kendte røde tegltage, selvom du selvfølgelig stadig har muligheden for at røde sten, og de helt almindelige tagsten, som de gamle tegltag var lavet af.

    Først og fremmest skelnes der i dag mellem to typer teglsten, det er Vingetegl og Falstagsten.

    Vingetegl

    De første vingeteglsten eller vingetagsten som de også bliver kaldt, blev først fremstillet i midten af 1500-tallet, så det er med god grund disse kendes som de klassiske teglsten.

    De er formet som en bue med en vinge, vingen går ind under næste sten, når du ser på en vingeteglsten, vil den være formet som et S.

    Vingetegl er stadig et populært valg den dag i dag, da det er en solid tagsten, der ved hjælp af sine to støttepunkter på bagsiden kan blive liggende fast på taget i et stormvejr.

    Der findes tre forskellige udgaver af vingetagsten.

    Falstagsten

    Falstagsten er en noget nyere teglsten i Danmark end en vingetagsten er, da falgstagstenen først blev fremstillet i begyndelsen af 1900-tallet, i dag er det den af de to typer teglsten der oftest bliver brugt.

    Falstagstenen er formpresset og den har en glat overflade med en dyb bue, så tagstenene kommer til at slutte helt tæt sammen, den plane anlægsflade hjælper tagstenene med at ligge godt og stabilt.

    Begge typer sten er gode og solide, så der er ikke nogen grund til at vælge andet end den teglsten du bedst kan lide, til dit tag.

     

    Når du har valgt dine teglsten, er det også vigtigt at finde:

    De specielle tagstenstyper som f.eks. afslutningssten som ligger som afslutning på tagpladerne, Rygningssten som bruges til afslutning øverst på et tegltag, Gratsten som placeres på de udvendige hjørnetagflader af tegltaget.

    Ønsker du at finde en sten der skiller sig mere ud end falstagstenene og vingeteglstenene gør kan du prøve at kigge på Nonne-munk tagstenene, de er lavet som halverede koniske rør, de var mest udbredte i middelalderen, men ses stadig ofte i syden.

    Teglsten i farver

    Der findes som sagt mange forskellige farver og overflader på teglsten i dag, derfor er der mange muligheder for at du kan finde et tegltag langt fra de gamle røde tegltag, der passer helt til din smag.

    Blandt andet er der flere nuancer af røde tagsten, så der er stadig gode muligheder for at se mange røde tegltage i det danske land, men der er også brune tagsten, grå tegltagsten, grønne tegltagsten, sortglaserede tegl, blå tegltagsten, lilla tegltagsten mm.

    At få lagt sortglaserede tegl er dog ikke noget man bør gøre uden omtanke for omgivelserne da genskinnet fra den sortglaserede tegl, kan være meget generende for naboerne, og der har være episoder hvor den glaserede tagsten har medført komplikationer for naboskabet.

    Forskellige overflader

    Udover de forskellige farver er det også muligt at få teglsten med forskellige overflader, som enten er overfladebehandlet eller som fremstår rå.

    Almindelige tagsten er lavet af en særlig blanding af ler, der brændes ved 1000°, overfladen som er ubehandlet, er mat og diffusionsåben.

    Blådæmpede tagsten, laves ved at teglstenene bliver brændt en ekstra gang, de starter med at være røde tagsten men ved hjælp af den ekstra brænding i en særlig ovn, får de en overflade som er mat og diffusionsåben og ender med at få den blåsorte farve.

    Glaserede teglsten har en blank overflade, den kommer af at være overfladebehandlet med en glasur der er lavet af kvarts og farvepigment, den højglans glaserede tagsten er diffusionstæt.

    Engoberede tagsten fås med to typer overflader, den første er med naturengobering hvor overfladen er mat og diffusionsåben, den anden er ædelengobering overfladen er silkemat og delvis diffusionsåben.

    Fælles for de to engoberede tegltagsten er behandlingen påføres de tørrede tagsten inden stenene brændes.

    Ved de diffusionsåbne teglsten kan vandmolekyler passere gennem teglstenene, de diffusionstætte teglsten er vandtætte.

    Hvorfor skal du vælge et tegltag til dit hus?

    Du skal vælge et tegltag til dit hus, hvis du gerne vil have et tag der har en meget lang levetid, så du de næste mange år ikke skal tænke på udskiftning af taget og hvilken tagtype der er bedst at vælge, for du har med et tegltag valgt en af de bedste tagtyper.

    Det er dog altid en god ide´ inden du køber et nyt tegltag til dit hus at undersøge din lokale kommunalplan for at se om der er særlige love og regler for hvilket tag du kan vælge til dit hus, og hvilke farver du lovligt kan vælge imellem.

    Fordele ved et tegltag

    • Du får et smukt tag, og det er muligt at vælge et tegltag der giver din bolig et personligt præg da der er mange overflader og farver du kan vælge imellem.
    • Dit tag har som førnævnt, en høj levetid som overgår mange andre tagtyper, især hvis du også har et holdbart undertag, de glaserede teglsten har den længste levetid.
    • Et tegltag er et miljøbevidst valg, da tegltag ikke indeholder tilsætningsstoffer der er skadelige for miljøet.
    • Farven på et tegltag, falmer ikke, så dit nye tegltag vil bevare samme farve i mange år.
    • Et tegltag brandsikkert, beskytter mod vejr og vind.
    • Et tegltag kan holde til vores klima.
    • Et tegltag har ikke brug for meget vedligehold.

     

    Ulemper ved et tegltag

    • Det er vigtigt at undersøge hvilken slags tegltag der passer bedst til din bolig, for det er forskelligt fra hus til hus.
    • Et tegltag har en høj indkøbspris, men den bliver opvejet af den lange levetid.
    • Det er vigtigt at der er et solidt undertag, der også kan holde i mange år, da undertaget ikke kan skiftes uden alle teglstenene fjernes, så ofte er det en god ide´ også at få et nyt undertag når taget alligevel skal skiftes.
    • Et tegltag er ikke helt vedligeholdelsesfri, og det er vigtigt at holde øje med om taget får skader som f.eks. frostskader, så det kan blive repareret.

     

    Overvejelser inden du får et nyt tegltag

    Inden du får et nyt tegltag, er det en god ide´ at undersøge flere ting, som før nævnt er det vigtigt at undersøge lokalplanen, for at se hvilket tag det er muligt at få i dit område.

    Det er også vigtigt at undersøge om dit hus konstruktion kan bære et tegltag, har du f.eks. et hus med et stråtag, vil der være stor forskel på vægten mellem dit nuværende tag og et nyt tegltag.

    Ligesådan er det vigtigt at undersøge om undertaget på dit hus er i god stand og om dit undertag kan bære vægten fra et tegltag, ellers kræver det et nyt undertag og muligvis også en ny tagkonstruktion til dit undertag.

    Vælger du teglsten der er diffusionsåbne, kræver det at undertaget kan holde til de vandmolekyler der trænger igennem taget.

    Vælger du teglsten der er diffusionstætte, er det vigtigt at være opmærksom at der skal være god mulighed for ventilation som kan tilføre ilt mellem undertag og nyt tag.

    Det er også en god ide´ at overveje om du vil efterisolere taget, det kan i mange tilfælde godt betale sig i samme ombæring når du er i gang med at få nyt tag.

     

    Hvad er de typiske skader på tegltag?

    Tegltag får generelt ikke mange skader, men der kan dog være risiko for frostskader, så det er vigtigt at undersøge taget en gang imellem for frostsprængninger.

    Utætheder i tegltaget kan medføre fugtskader i boligen, derfor er det en god ide´ at få dem repareret inden det sker.

    Det er en god ide´ at være særligt opmærksom hvis tagets rygning er fuldmuret, især når den er mere end 20 år gammel, den kan være særligt udsat for frost skader og sprængninger.

    Et andet sårbart område er ved inddækninger som skorstene, kviste, udluftningshætter mm.

    Disse sårbarheder er dog ikke anderledes end ved mange andre tagtyper.

     

    Vedligehold dit tegltag

    Et tegltag kræver kun lidt vedligeholdelse, det er som sagt en god ide´ at undersøge om taget er intakt, og ved skader få dem repareret hurtigst muligt, typisk er det ved at få skiftet en tegltagsten hvor skaden er opstået.

    Det er efter frostvejr eller en kraftig storm, at det er godt at give taget et eftersyn, særligt de steder hvor taget er mest sårbart, men ellers lyder anbefalingen at man efterser taget et par gange om året.

    Et sted der typisk vil være tegn på skader på taget, er i tagrenderne, kan du her se smulder eller dele af tegltagstenene, er det et typisk tegn på at der er behov for reparation af taget et sted.

    Ligger der store mospuder på taget, er det også en god løsning at børste dem væk med en kost eller børste.

     

    Skal tegltaget skiftes eller kan jeg nøjes med reparation?

    Tegltag har som sagt en høj levealder, og i mange tilfælde vil taget kun have behov for reparationer i andre tilfælde er en lidt mere gennemgribende tagrenovering https://bygliga.dk/tagrenovering-pris/ en god ide´.

    Men der er selvfølgelig også de tilfælde hvor taget  har levet længere end levealderen tillader det, og det er på tide at skifte hele taget, det vil typisk være på tide at få et nyt tegltag når de gamle tagsten, har udtjent deres levetid og et tegn på dette kan være fugt i loftrummet.

    Er du i tvivl om dit tegltag kan holde flere år, er det altid en god ide´ at få et tagtjek, så du kan få vurderet om en tagrenovering er nok, nogle fagfolk tilbyder gratis tagtjek, hvis de bliver hyret til opgaven med taget efterfølgende.

    Lad dig ikke snyde af mos og alger på taget, da mos og alger mest er et kosmetisk problem, og normalt ikke er skadeligt for taget, selvom det dog  anbefales at store mospuder børstes ned.

     

    Kan du selv foretage en montering af nyt tegltag?

    I princippet, hvis du har den rette viden om tagets kompleksitet og har hænderne skruet perfekt på er det muligt selv at montere et tegltag, men det kræver at du ved alt om dit undertag, tagkonstruktionen, husets konstruktion mm. i forhold til dit nye tegltag.

    Samtidig skal du selvfølgelig også vide hvordan du skal montere et nyt tag bestående af tegl, så det bliver helt tæt og alle tegl bliver liggende hvor de skal, så tegltaget fungerer optimalt.

    Ved du det, er der ingen hindring for selv at gå i gang med tegltaget.

    Dog er det en god ting at undersøge hvad din egen forsikring siger og om producentens eventuelle garanti stadig vil holde, hvis du selv montere tegltaget.

    Indrømmet, vi lyder ikke helt optimistiske i forhold til selv at montere nyt tag på huset, men taget er yderst vigtigt i forhold til resten af husets sundhed, så derfor vil vi altid anbefale at du får professionelle fagfolk til at montere nyt tag på dit hus.

     

    Find håndværkere til monteringen af dit tegltag

    Når du skal finde håndværkere til at montere nyt tag på huset, skal du finde håndværkere indenfor tagdækker – eller tømrer faget.

    Alle håndværkere fastsætter selv deres timepriser og priserne for en opgave, derfor er det en oplagt mulighed at spare penge på at få lagt dit tag, ved at henvende dig til flere forskellige tagdækkere og tømrer, give dem alle oplysninger om det tag du ønsker at få, og bede dem om deres pris for opgaven.  

     

    Find nemt det bedste tilbud på tegltag

    Det er selvfølgelig en lidt langsommelig affære at finde frem til og indhente tilbud fra håndværkerne, derfor anbefaler vi altid at man benytter sig af 3byggetilbuds ekspertise i indhentning af håndværker tilbud.

    De har arbejdet med det i mange år, og har derfor muligheden for at finde de bedste tilbud, så alt du selv skal gøre er at udfylde deres formular med beskrivelsen af din opgave, og efter tre hverdage vil du så have modtaget tre tilbud.

    Det er selvfølgelig både gratis og uforpligtende for dig at bruge dem til indhentning af tilbuddene.

     

    Opgavebeskrivelse.

    Herunder kan du se eksempler på de ting der giver god mening at have med i en opgavebeskrivelse, når du ønsker at indhente tilbud på tegltag.

    • Hvor mange m2 tag ønsker du at få lagt
    • Beskriv taget: er der vinkler, kviste, skorstene, ovenlysvinduer, taghætter mm.?
    • Køber du selv sten, eller ønsker du det med i tilbuddet.
    • Køber du selv sten, er det en god ide´ at nævne hvilke teglsten det er.
    • Er der et gammelt tag der skal fjernes først, nævn tagmaterialet hvis der er, og gerne alderen på det gamle tag.
    • Ved du om der er behov for ændringer af tagkonstruktionen?
    • Er der behov for at der bliver lavet et undertag?
    • Hvor mange plan er dit hus? Det er ofte billigere ved lave bygninger da der ikke er brug for så højt et stillads.
    • Ønsker du at få det gamle tag transporteret væk.
    • Send meget gerne billeder med at dit tag.
    • Husk navn, adresse, mail og telefonnummer så det er let at komme i kontakt med dig i tilfælde af yderligere spørgsmål og der også vil kunne medtage prisen for kørsel i tilbuddet.

    Prisen på et nyt tag med teglsten kommer blandt andet an på hvor stort dit tag er, men rundt regnet vil et 100 m2 teglstens tag koste 150.000 – 230.000 kr.

    Den billigste tagtype er et ståltag, her ligger m2 prisen gennemsnitligt på 750 kr.

    Hvorimod m2 prisen for et eternitskifertag gennemsnitligt vil have en m2 pris på 1355 kr. og et tegltag gennemsnitligt vil ligge omkring 2000 kr. 

    Andre sider til dig

    Bedøm artiklen her