Skægkræ - En plage der vokser
Vi kender alle sammen de små sølvfisk, de lever ofte på vores badeværelser uden at gøre det helt store væsen af sig, så de er ret nemme at bo sammen med. Skægkræ ligner de små sølvfisk ved første øjekast, og derfor kan man ofte komme til at forveksle dem, men de er ret forskellige.
Skægkræ lever nemlig fint i hele din bolig, og er på ingen måde afhængig af fugtige miljøer for at kunne have det perfekte liv hjemme hos dig, så længe temperaturen er mellem 17-30 grader har de det fortrinligt.
De bliver hurtigt større end sølvfiskene, og de nøjes ikke som dem med at blive på gulvet, eller i badekarret, skægkræ er nemlig også dygtige klatrere og bevæger sig nemt op ad dine vægge, og de gemmer sig i alt.
Du vil kunne finde skægkræ i dine skuffer, i dine tasker, i enhver lille revne i din bolig osv. De er ikke kræsne, så længe der er mørkt de er nemlig nataktive og ses sjældent om dagen.
Skægkræ lever af det de finder i vores bolig, de spiser blandt andet mel, gryn og andre madrester, papir, planter og andre insekter så de er absolut ikke kræsne.
Skægkræ bliver også ofte kaldt for skægget sølvkræ eller i nogle tilfælde deres latinske navn ctenolepisma longicaudata
Ny plage i Danmark
Du har ikke altid kunnet finde skægkræ i Danmark, derimod er det dyr der er kommet til landet ved blandt andet at gemme sig i kufferter hos rejsende, eller de er kravlet ind i pakker der bliver sendt fra udlandet, de kommer med møbler der bliver produceret i andre lande mm. så de har mange muligheder for at komme ud i verden.
Så vidt det vides kom de første skægkræ til norden i 1994 hvor de rejste med i en kuffert fra Indonesien til Sverige, det første registrerede tilfælde af skægkræ i Norge blev registreret i 2013 og i 2019 var der fundet skægkræ tre forskellige steder i Danmark.
Er det skægkræ eller sølvfisk?
Man kan som sagt godt komme til at forveksle de to arter, men der er metoder hvor du let vil kunne se forskel på de voksne dyr, anderledes er det når skægkræet stadig er i nymfestadiet.
I nymfestadiet ligner de to insekter hinanden, men deres levevis er forskellige, sølvfisken gemmer sig i de fugtige rum, bliver på de vandrette flader hvorimod skægkræsnymfen lever i alle rummene og klatrer fint op ad alle de lodrette flader.
- Skægkræ bliver op til 2 cm lange, hvor sølvfisk højest bliver 1,2 cm lange.
- Skægkræ er lysere grå brunlig og mat, hvor sølvfisken er mørkere grå og skinnende.
- Skægkræ har behåring på kroppen, hvor sølvfisk intet har.
- Der vil være langt flere skægkræ end sølvfisk da skægkræ formerer sig mere.
Skægkræs livscyklus
Skægkræ kan blive op til 7 år, så de har mange år til at spise af vores tapeter og lægge endnu flere æg, men de må vente med æggene til de er blevet kønsmodne i en alder af 2,5 – 3 år, til gengæld kan et skægkræ nå at lægge op til 200 æg i sin levetid.
Æggene bliver lagt i bitte små revner og sprækker, selve ægget er ikke større end 1 mm og når de klækkes efter ca. 2 måneder, vil de små skægkræ nymfer kun være 1½ – 2 mm lange så de vil være ret svære at få øje på.
Skægkræ er nataktive, så oftest ser man dem når lyset bliver tændt om morgenen, derfor er det også nemmere at få øje på at de er der, i de lange mørke vintermåneder hvor de har flere aktive timer.
Skægkræ er ikke afhængige af fugt, men i nymfestadiet har de det bedst når luftfugtigheden ligger mellem 55 og 80 %.
De har ikke brug for ret meget næring, så selv lidt krummer eller lidt tapet vil være nok, faktisk kan de sagtens undvære mad i op til 9 mdr. så det er praktisk talt umuligt at sulte dem ud.
Undgå skægkræ
Det bedste du kan gøre for helt at undgå skægkræ er ved at undersøge alt du får hjem, har du været ude at rejse så gennemgå kufferten grundigt uden for, vask alt tøjet der var med og undersøg alle tingene.
Men det er nærmest en umulig opgave at undersøge alt der kommer indenfor i din bolig.
Bekæmp skægkræene
Først og fremmest er det en rigtig god ide´ at starte bekæmpelsen af skægkræ, med det samme du opdager det så problemet ikke når at vokse sig stort, et skægkræ bliver trods alt til 200 nye skægkræ i løbet af dens levetid.
De ting du selv kan gøre, er at støvsuge grundigt og ofte, sørge for at der ikke er nogen sprækker de kan gemme sig i, de kan dog også godt gemme sig i kasser, tasker, under tæpper mm, lufte ud med gennemtræk så meget som muligt, gøre grundigt rent.
Sørge for at boligen er kølig og at luftfugtigheden er meget lav, så nymfeskægkræene får det svært.
Sørge for at der aldrig ligger noget fremme de kan spise og generelt gøre din bolig så lidt indbydende som overhovedet muligt.
Hvis du oplever skægkræ i skabe hvor du opbevare mad, vil det være en god ide´ at smide maden ud og sørge for at nyindkøbt mad kommer i lufttætte beholdere, da skægkræ kan finde på at gemme dig i madvarerne.
Du vil også kunne købe insektfælder der vil tiltrække skægkræene, sprøjte med sprøjtegift og lægge ædegift (ædegift kræver ofte et CVR-nummer til indkøbet) ud på skægkræenes foretrukne steder.
Sprøjtegift sprøjtes alle de steder du ved at sølvkræene opholder sig, mens ædegift lægges ud i små dråber med 1- 1½ meters mellemrum, sørg for at de kommer ind i sprækker, under paneler mm.
Husk at rengøre din bolig fra top til tå så der ikke er nogle sølvfisk der gemmer sig i skabe, tasker, under tæpperne mm.
Det kan være en svær opgave selv at komme af med skægkræene, derfor er det ofte en god ide´ at hyre en professionel skadedyrsbekæmper, de har adgang til det gift der med sikkerhed kan stoppe problemet, især hvis de bruger den metode de har fundet frem til i Norge.
Den bedste metode til bekæmpelse af skægkræ
I Norge har de efterhånden meget stor erfaring med de uvelkomne kræ, og har derfor igennem længere tid eksperimenteret med de mest effektive metoder, til udryddelse af skægkræ i boliger.
Resultatet var at ædegift sammenlagt med grundig rengøring inden giften blev lagt ud, er den mest effektive metode til at få bugt med skægkræene i boligen.
12 uger efter forsøget med først rengøring og derefter ædegift placeret på skægkræenes foretrukne levesteder var antallet af skægkræ reduceret med 90 – 99 %.
I en boligblok fulgte de udviklingen i 56 uger hvor der efter 28 uger ikke var observeret nogen skægkræ og efter 56 uger var der stadig helt fri for skægkræ i hele boligblokken.
Du kan selv se deres resultater her
https://www.fhi.no/ml/skadedyr/skadedyr/eksempler-pa-atebekjempelse-av-skjeggkre-i-ulike-lokaler/
Så det kan altså godt betale sig at få en, skadedyrsbekæmper til at få bugt med hjemmets skægkræ.