Når din radiator larmer og ikke virker
Det svært at give en endegyldig pris på arbejdet med at stoppe larmen fra din radiator, men en VVS installatørs timeløn vil oftest ligge mellem 450 – 800 kr. pr time.
- Tommy
- Artiklen kan indeholde reklamelinks
Problemer med radiatorer i vinterhalvåret er absolut ikke ualmindeligt, det kan selvfølgelig være at problemet opstod tidligere, men vi opdager det ikke før det er nødvendigt at tænde for varmen igen, og at opdage at din radiator forbliver kold er aldrig sjovt.
Når selve radiatoren ikke virker, og kulden udenfor trænger sig på, er det aldrig rart at opholde sig indenfor, derfor er det vigtigt hurtigt at få løst problemet, så din radiator igen kommer til at varme huset op, for huset lider også under manglende varme og risikoen for at der vil forekomme skimmelsvamp vokser.
Det sker også at selve radiatoren larmer, det kan f.eks. være en susen, en hylelyd eller en kliklyd i radiatoren, når en radiator larmer, kan lydende være meget generende, og holde en vågen om natten og forstyrre om dagen, til tider så det næsten ikke er til at holde ud at være i rummet.
Heldigvis er der altid gode muligheder for at få hjælp til radiator problemerne af en VVS montør, så dit hjem igen kan blive et rart sted at være.
Hvad koster reparation af radiator
Prisen for reparationen af en radiator kommer an på hvad der er galt med din radiator, og hvad der skal til for at reparere den, hvor mange timer arbejdet kræver, hvilke materialer der skal bruges, ligesom VVS installatørens timeløn også har en indvirkning på prisen for arbejdet med radiatoren.
Derfor er det svært at give en endegyldig pris på arbejdet, men en VVS installatørs timeløn vil oftest ligge mellem 450 – 800 kr. pr time.
Så for at få et godt tilbud på at få lavet din radiator kan du kontakte flere VVS installatører, med en god opgavebeskrivelse og få deres tilbud på opgaven med din radiator, når det gælder radiatorer, kan professionel hjælp til at lokalisere problemet være guld værd.
Ofte vil VVS montøren starte med at lave en fejlfinding på dit centralvarmeanlæg, for at se hvad problemet med radiatoren helt præcist skyldes.
Indhent tilbud helt uforpligtende
Få en pris på din opgave – Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner
- Nemt, hurtigt og gratis
- De har 4,7 i score på Google og 4,6 ud 3075 anmeldelser på trustpilot
- Entreprisegaranti : op til 35.000 kroner
Hvorfor larmer min radiator
Hvorfor larmer min radiator er altid et godt spørgsmål en radiator der larmer, kan nemlig have flere årsager, ligesom symptomerne på problemer i radiatoren kan være forskellige lige fra en larmende radiator, laver banke lyde, en radiator suser til en kold radiator der aldrig vil varme.
Det er altid en fordel at lokalisere problemet inden der arbejdes på at løse problemet, da et symptom kan have flere forskellige årsager, vil en VVS montør altid kunne hjælpe med at finde fejlen, sikre at det ikke er dit fyr der skaber problemet og sørge for afhjælpe problemet.
Radiatoren forbliver kold
Hvis det eneste symptom der er, er at din radiator forbliver kold selvom du skruer op for varmen, kan det skyldes flere forskellige ting men ofte kan det være fordi termostaten er i stykker, pakdåsen er for gammel, ventilnålen sidder fast eller der er for meget luft i radiatoren.
Hvis det skyldes luft i rørene og radiatoren kan man ved at finde udluftningsventilen, løsne luftskruen og lufte radiatoren ud, vær forsigtig og drej kun en halv omgang mod uret en sådan udluftning kan afgive noget vand, så det er vigtigt at have en skål under og noget at tørre op med.
Du kan høre når luften begynder at sive ud, og til slut vil luften stoppe med at sive ud, og der vil kun være vand tilbage, her er radiatoren udluftet og sluppet af med luft i rørene, og i langt de fleste tilfælde virker radiatoren igen.
Radiatoren suser
Når en radiator suser, skyldes det oftest at radiatorens ventil er blevet utæt, det kræver at radiatorens termostat skrues helt af så ventilen kan blive udskiftet med en ny ventil, her er det vigtigt at selve ventilen er vendt rigtigt, for hvis radiatorventilen er vendt forkert, vil det medføre at din radiator larmer med banke lyde.
Radiatoren klikker
Hvis din radiator klikker, larmen stammer fra at der er kommet luft i systemet, og varmen ikke kan komme rundt, da der mangler vand i radiatorerne, dette sker typisk efter sommerperioden når radiatorerne ikke har været tændt.
Det kan løses ved at røret og radiatoren tømmes, som beskrevet tidligere.
Radiatoren er kold i bunden
Hvis din radiator forbliver kold eller lunken i bunden, vil det oftest skyldes at din radiator fungerer som den skal da varmen findes i toppen og fra bunden sendes den brugte varme tilbage.
Radiatoren er varm i bunden
Er din radiator varm i bunden skyldes det ofte at den forbruger mere varme end nødvendigt, dette kan være et tegn på at den radiator der er i rummet, ikke er nok til at opvarme hele rummet, derfor indtager den mere varme end den forbruger og sender derfor varmen retur igen, dette kan være ret skidt for varmeregningen.
Radiatoren varmer selvom den er slukket
Det er næsten et lige så stort problem at radiatoren varmer når den er slukket som at radiatoren forbliver kold når den er tændt, årsagerne til radiatoren bliver ved med at varme vil ofte skyldes ting som et løst termostathoved der derfor ikke har forbindelse til ventilen, et beskadiget termostathoved eller at det er tid til at skifte pakdåsen.
Kun den ene side af radiatoren bliver varm
Hvis det kun er den ene side af din radiator der bliver varm mens den anden side bliver ved med at være kold skyldes det oftest luft i systemet, luft i radiatorerne gør det svært for varmen at bevæge sig rundt, her kan man igen tømme radiatoren for luft.
Radiator laver banke lyde
Hvis din radiator banker, skyldes det at i mange tilfælde vender ventilen forkert dvs. ventilen går mod strømretningen, hvilket ofte kan være årsagen til at din radiator banker, her vil det ofte løse problemet at sørge for at ventilen vender rigtigt igen.
Er radiatoren for gammel
Det er yderst sjældent at radiatorer bliver for gamle, typisk vil en radiator fungerer i 100 år eller mere uden problemer, så medmindre din radiator drypper vand, eller på anden måde har specifikke symptomer på alderdom fungerer den garanteret fint endnu.
Selvom en radiator næsten ikke kan blive for gammel, er der selvfølgelig andre årsager til at man kunne ønske sig en ny radiator, som f.eks. at man ønsker sig en mere moderne udgave af en radiator.
Det er altså altid en god ide´ at få en VVS montør til at kigge på din radiator hvis din radiator larmer eller den varmer for meget eller for lidt, at en radiator larmer, kan også skyldes:
- At der er en utæthed i rørene hvilket kan medføre et faldende tryk i radiatorerne og betyde at din radiator larmer.
- Et problem med en sikkerhedsventil der giver et fald i trykket i anlægget så din radiator larmer.
- Det kan være fordi termostaten ikke længere virker at din radiator larmer.
- Det kan være at din radiator larmer fordi der er et problem med en ekspansionsbeholder der leder et overtryk gennem sikkerhedsventilen.
Hvordan en radiator skal virke
Når du tænder for dine radiatorer og cirkulationspumpen, vil du ofte høre en susen i rørene og radiatorerne, larmen der ikke er så voldsom, opstår når varmt vand løber ud gennem rørene til radiatorerne hvilket er helt som det skal være, så denne susen er ikke som den utætte ventils susen.
Når vandet er kommet ind i radiatorerne, vil du opleve at larmen stopper af sig selv, og radiatoren er helt lydløs, en radiator der larmer, fungerer nemlig ikke som den skal.
Når radiatoren varmes op, vil en velfungerende radiator være varm i toppen og kold eller lunken i bunden, som tidligere nævnt er det for at returvandet der sendes tilbage ikke er varmt, er returvandet stadig varmt, vil det give dig langt højere varmeudgifter end nødvendigt.
Årsager til at returvandet er varmt kan være fordi der er skruet for højt op for varmeanlægget, men det sker også ofte at det er fordi radiatoren i rummet er alt for lille til at kunne varme rummet op, her vil radiator termostaten holde radiatorventilen åben hele tiden.
Selve termostaten styrer hvor varmt der skal være i rummet, hvilket er grunden til at den holder ventilen åbent indtil den pågældende radiator har varmet rummet op til den rette rumtemperatur.
Det betyder ofte at vandet løber hurtigere gennem radiatoren og vil derfor ikke nå at køle ned når det sendes retur, derfor er det bedre at have en stor radiator der vil kunne nå at afgive varmen fra vandet til rummet inden det sendes retur.
Hvis du kan høre vandet i din radiator larme, kan det enten være fordi du lige har tændt for radiatoren og vandet suser ind, stopper lyden ikke når vandet er kommet ind kan det skyldes flere forskellige ting lige fra en utæt ventil til luft i rør systemet.
Er din radiator begyndt at larme kan det være luft i dine rør, luft i radiator og rør kan lyde som kliklyde eller gurgle lyde i dine rør, for at afhjælpe problemet kan man få lukket luft ud gennem radiatorens udluftningsventil.
Hvis du ønsker at spare på varmeudgifterne, vil det typisk ikke hjælpe at skifte radiatorerne ud, heller ikke selvom dine radiatorer er gamle, for de er i stand til at holde i mange år. Ønsker du derimod radiatorer med et mere moderne udtryk, kan det ofte godt svare sig, men husk at retro ofte er moderne.