Med et ovenlysvindue skaber du masser af rum for lys og energi i din bolig
Manuelle vippevinduer vil typisk koste fra 3800 kr. Fjernbetjente vippevinduer vil typisk koste fra 7.950 kr. Et manuelt tophængt ovenlysvindue vil typisk koste fra 5820 kr.
- Tommy
- Artiklen kan indeholde reklamelinks
Med ovenlysvinduer/ tagvinduer får du muligheden for at få masser af dagslys og frisk luft ind i din bolig, lys og luft der åbner boligen op og giver mere energi i dagligdagen.
Ovenlysvinduer kan give ekstra lys til store rum som din stue og husets køkkenalrum, men ovenlysvinduer passer også perfekt til de mindre mørke rum, hvor det ekstra ovenlys vil få rummet til at åbne sig mere, ligesom dit loftsrum også kan blive langt mere imødekommende med et ovenlysvindue.
Som en ekstra bonus til mere lys, vil et ovenlysvindue også kunne give dig muligheden for at se den blå himmel, solen, trækronerne, regnen og sneen der daler, hvilket i sig selv kan give dit hus et mere æstetisk udtryk.
Hvad er prisen på tagvinduer
Hvad et ovenlysvindue vil koste, afhænger af flere forskellige ting, det kan blandt andet være:
- Hvilket mærke af ovenlysvinduer du vælger.
- Vælger du tophængte vinduer eller vippevinduer?
- Hvilke muligheder du ønsker i forhold til at betjene vinduerne, skal det være manuelt, elektrisk fjernbetjent eller solcelledrevet fjernbetjent.
- Hvilken overflader ønsker du til dit tagvindue?
- Hvilke ruder vil du have i tagvinduet?
- Hvor høj kvalitet skal vinduerne have?
- Skal dit vindue være med forsænket indbygningshøjde?
- Hvilken størrelse skal vinduerne have?
Derfor er det svært at give en eksakt pris på tagvinduer, dog kan vi komme med lidt priseksempler:
- Manuelle vippevinduer vil typisk koste fra 3800 kr.
- Fjernbetjente vippevinduer vil typisk koste fra 7.950 kr.
- Et manuelt tophængt ovenlysvindue vil typisk koste fra 5820 kr.
I tillæg til denne pris kan der være følgende:
- Det vil koste omkring 2200 kr. at få vinduet monteret.
- Skal der laves ny lysning inden det er muligt at montere vinduet koster det yderligere omkring 2200 kr. (lysning er betegnelsen for vindueshullet)
- Ønsker du at dit vindue bliver lydisoleret, lamineret og er smudsafvisende koster det omkring 1100 kr.
Der er flere valgmuligheder i forhold til betjening af vinduet:
- Solcelledrevet fjernbetjening koster omkring 4450 kr.
- Eldrevet fjernbetjening koster omkring 3525 kr.
Der er også flere muligheder i forhold til inddækningen af vinduet:
- Ønsker du inddækning i tagpap koster det omkring 550 kr.
- Ønsker du inddækning i skifer koster det omkring 1450 kr.
- Ønsker du inddækning i profillieret tagmateriale koster det omkring 1450 kr.
Hvilke typer tagvinduer findes der
Der findes både ovenlysvinduer til skrå tag og ovenlysvinduer til fladt tag, så der er flere muligheder for at finde det rette ovenlysvindue der passer bedst til dit tag.
De fleste tagvinduer er standard producerede, men det er også ofte en mulighed at få specialdesignet et ovenlysvindue, så det er oftest muligt at få præcist det ovenlysvindue du gerne vil have.
Ovenlysvinduer designet til skråt tag:
Der er i dag flest muligheder indenfor ovenlysvinduer der er tilpasset det skrå tag, der er så mange forskellige muligheder at der nærmest er et tagvindue til ethvert behov, de fås i mange forskellige størrelser, der er flere forskellige funktioner og flere måder man kan åbne dem på.
Oftest vil ovenlysvinduerne enten være med vippefunktion eller et tophængt vindue, de fleste vælger vinduer med vippefunktion frem for et tophængt vindue da det er nemmere at åbne og hængslet oftest sidder i midten af karmen.
Fordelen ved et tophængt vindue er dog at det kan åbnes mere op og dermed bruges som en udgang til taget, så ønsker du let adgang til taget er det et tophængt vindue der er det helt rigtige valg.
Det er muligt at få ovenlysvinduer med regnsensor og elektrisk åbning, vinduets regnsensor sørger for at vinduet selv lukker når det begynder at regne, så du uden bekymring for våde gulve og møbler kan sørge for udluftning både dag og nat.
Almindeligt ovenlysvindue
Et vindue der sidder i det skrå tag.
Ateliervindue
Dette vindue er også placeret i det skrå tag, forskellen er at dette vindue er større end det almindelige ovenlysvindue, og derfor giver det også et større lysindfald, sætter man dette vindue sammen med det almindelige ovenlysvindue vil du få en større åbning i taget.
L-formet ovenlysvindue
Denne vinduesform er et ovenlysvindue, der hænger sammen med et almindeligt vindue, så vinduet starter i taget og løber ned af væggen.
Lystunnel
En lystunnel bruges oftest til mindre rum uden vinduer som gangarealer, små toiletter mm. lyset føres her ind i rummet ved hjælp af et rør der reflekterer dagslyset udenfor ind i rummet, så selvom en lystunnel ikke er et vindue, vil den stadig sørge for ovenlys til rummet.
Pyramideovenlys
Et pyramideovenlys, har fået sit navn da den er formet som en pyramide, oftest placeres pyramidevinduet øverst på et helt kvadratisk tag.
Rytterlys-vindue
Et rytterlys sidder helt oppe i toppen af taget, det er placeret i tagets rygning, og går enten ned på begge sider af taget, eller er monteret ovenpå tagets to tagflader så det bliver hævet over tagets niveau.
Tagaltan-vinduer
Det er muligt at få ovenlysvinduer der også kan bruges som en tagaltan, den består af et todelt vindue, hvor den åbnes op ved at den øverste del vippes opad mens den nederste del af vinduet kan stilles lodret, når du stiller den nederste del i den lodrette tagaltansposition, vil der være sidestykker der slås op, og danner en kant på altanen.
Indhent tilbud helt uforpligtende
Få en pris på din opgave – Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner
- Nemt, hurtigt og gratis
- De har 4,7 i score på Google og 4,6 ud 3075 anmeldelser på trustpilot
- Entreprisegaranti : op til 35.000 kroner
Ovenlysvinduer til fladt tag
Der er ikke helt så mange forskellige tagvinduer til de flade tage, som der er skråvinduer, men det betyder heldigvis ikke at der ikke er muligheder for at lade lyset komme ind, der har nemlig været en god udvikling inden for vinduer til de flade tage indenfor de sidste 10 år.
Der er f.eks. ovenlys vinduer og kupler til flade tage, der er lavet af kunststof eller glas, mange af disse vinduer kan også åbnes, det er muligt at få vinduer i forskellige former, de kan være selvrensende og det er muligt at få ovenlysvinduer du kan gå på.
Fordele ved ovenlysvinduer
Der er flere fordele ved de funktionelle ovenlysvinduer, nogle af fordelene er:
- Et ovenlysvindue kan give huset et bedre indeklima med muligheden for mere frisk luft inde.
- Ovenlysvinduer er også funktionelle i forhold til rumtemperaturen, da du har muligheden for at afkøle hjemmet mere effektivt, da varmen altid stiger opad, vil den kunne forsvinde ud ad det åbne vindue i loftet.
- Du kommer til at få optimal udnyttelse af dagslys, og kan nyde lyden af de første dråber regn der drypper mod ruden.
- Du får mindre behov for elektrisk lys i rummet, når der er mere naturligt lys.
- Du vil kunne få følelsen af at få mere energi i dagligdagen, da dagslys er vigtig for vores energiniveau.
- I mange tilfælde vil ovenlysvinduer give dig en følelse af at der er mere plads i hjemmet.
- Er ovenlysvinduet stort nok, får du også en ekstra nødudgang.
- Vælger du ovenlysvinduer der kan åbnes op som en tagaltan, har du samtidig skabt et fantastisk ude/inde rum til dig og dine planter.
Ovenlysvinduernes funktionalitet rækker selvfølgelig længere end disse punkter.
Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg skal have et ovenlysvindue
Det er vigtigt at du nøje tænker over hvor i loftet du ønsker ovenlysvinduerne placeret, og tager med i dine overvejelser hvilken betydning placeringen vil have i løbet af solens gang på himlen, der er dog mulighed for solafskærmning til ovenlysvinduer.
Vender dit ovenlysvindue mod syd, hvor der er mest sol i løbet af dagen, er en solafskærmning en god ide, her er der også flere muligheder som gardiner, rullegardiner, mørklægningsgardiner mm. det er selvfølgelig også muligt at få fjernbetjente gardiner, rullegardiner, persienner mm.
Hvilke forventninger har du til dine ovenlysvinduer, er der bestemte steder lysindfaldet skal have størst effekt, ønsker du flere funktioner til ovenlysvinduerne.
Hvilke åbningsmekanismer vil passe bedst til dig og dit hjem, skal det være tophængt ovenlysvindue eller vinduer med vippefunktion, skal det være manuelt eller elektrisk? Er det svært at nå vinduet vil det oftest være en fjernbetjent åbningsmekanisme der vælges, skal der overhovedet være mulighed for at vinduet åbnes.
Hvilken størrelse skal dit ovenlysvindue have? Der er utroligt mange størrelser at vælge imellem, du kan f.eks. få et Velux vindue der måler helt op til 134 cm i bredden og 180 cm i højden.
Det er vigtigt at vælge de rette ovenlysvinduer, det kan ofte være fristende at vælge billige tagvinduer, men oftest vil man være gladest for og have færrest problemer med ovenlysvinduer i en høj kvalitet og et smukt udseende, derfor vælger mange deres ovenlys vindue med slanke profiler og karmen i træ.
Overvej også hvor meget vedligehold du ønsker at dine ovenlysvinduer skal have, smudsafvisende vinduer er ret geniale, da det med ovenlysvinduer der er placeret højt oppe kan være svært at vaske dem.
Hvilken form for inddækning ønsker du til vinduet? Er det tagpap, skifer eller måske profillieret tagmateriale der passer bedst til dit tag?
Er der nogle love og regler for ovenlysvinduer i huse
Der er flere love og krav i forhold til ovenlysvinduer, blandt andet at tagvinduer skal indgå i beregningen af husets energiramme ved et nyt hus.
Er det i stedet en ombygning er det regler der siger at vinduerne skal have en U-værdi på 1,40 W/m2 K. hvilket groft sagt handler om hvor godt dine nye vinduer isolerer.
Er dit rum hvor du ønsker ovenlysvinduet monteret et rum hvor der ikke er andre vinduer eller døre ud, er det vigtigt at vinduet har en størrelse så det ifølge loven kan anvendes som nødudgang.
Det kræver ikke byggetilladelse at monterer ovenlysvinduer i boligen, heller ikke selvom det kræver at der bliver lavet nye lysninger.
Det er dog altid en god ide´ at undersøge hvad lokalplanens og bygningsreglementets regler siger om ovenlysvinduer.
Du kan læse mere fra bygningsreglementet her https://bygningsreglementet.dk/Tekniske-bestemmelser/11/Krav
Eksempel på opgavebeskrivelse til nye ovenlysvinduer
Når du skal finde de bedste tilbud på monteringen af dine ovenlysvinduer, er det altid en fordel at lave en god opgavebeskrivelse, så håndværkerne har de bedste forudsætninger for at give dig det rette tilbud på opgaven, opgavebeskrivelsen kunne se ud som dette:
- Skal ovenlysvinduerne monteres på et tag der er fladt eller på et skråt tag.
- Hvor mange ovenlysvinduer skal du have.
- Ønsker du rådgivning i forhold til valget af vinduerne.
- Skal der laves lysninger eller er det en udskiftning af eksisterende vinduer.
- Ønsker du at monteringen indeholder spartel-, malerarbejde og inddækninger.
- Er monteringen af ovenlysvinduet i forbindelse med nyt tag eller en tagrenovering.
- Hvornår ønsker du at arbejdet skal være færdigt.
- Vedlæg gerne udvendige og indvendige billeder af de ønskede placeringer for alle ovenlysvinduer.
- Dine kontaktoplysninger som adresse, telefonnr. og mail. (adressen er væsentlig i forhold til udregning af kørselsudgifter)
Find det bedste tilbud på monteringen af ovenlysvinduer
Når du skal have monteret dine ovenlysvinduer er det en god ide´ at forhøre dig hos flere forskellige håndværkere, på den måde kan du vælge dem der har den bedste pris på opgaven.
En effektiv metode til indhentning af gode tilbud på ovenlysvinduernes montering er at benytte dig af 3byggetilbuds store erfaring i indhentning af tilbud, udfylder du deres formular sørger de for at du i løbet af tre hverdage har modtaget tre tilbud på monteringen af ovenlysvinduer.
Det er altid gratis og uforpligtende at benytte sig af 3byggetilbuds indhentning af tilbud.