Få bygget dine drømmes orangeri
Prisen for et orangeri ligger mellem 75.000 kr. – 500.000 kr. inkl. montering.
- Tommy
- Artiklen kan indeholde reklamelinks
Er du fascineret af idéen om at have dit eget orangeri, hvor du kan dyrke eksotiske planter og nyde solens stråler året rundt? Du er absolut ikke alene! Orangerier er blevet en populær tilføjelse til mange hjem, og de skaber ikke kun et smukt rum, men også en lille oase af ro og afslapning.
I denne artikel vil vi tage dig med på en rejse gennem de vigtigste overvejelser og trin, når du skal have bygget dit drømme-orangeri, lige fra at vælge den rette placering og størrelse, til at finde de rette fagfolk til at bygge det for dig, vil vi give dig de nødvendige tips og råd, så du kan begynde at skabe et frodigt paradis i din egen have.
Hvad koster et orangeri
Prisen for et orangeri varierer en del, det prisen afhænger er blandt andet:
- Størrelsen på orangeriet.
- Om orangeriet skal være et fritliggende orangeri eller et integreret orangeri.
- Formen på orangeriet har også en betydning, alt efter hvor mange kanter/ hjørner orangeriet skal have.
- Ønsker du et isoleret orangeri? Typisk vil især et integreret orangeri være praktisk at kunne benytte i vinterhalvåret.
- Ønsker du at orangeriet skal have fast opvarmning.
- Hvis ja, hvilken form for opvarmning skal det være?
- Hvilke materialer skal orangeriet bygges i.
- Ønsker du selv at designe et orangeri, eller at købe et orangeri som færdigløsning.
Der er altså en del muligheder for varierede priser på et orangeri, derfor kan vi kun fortælle at prisen for et Orangeri ofte ligger mellem 75.000 kr. – 500.000 kr. inkl. montering.
Disse priser vil dog oftest være uden opvarmning, så ønsker du dette skal prisen for installationen mm. lægges oveni prisen for orangeriet.
Indhent tilbud helt uforpligtende
Få en pris på din opgave – Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner
- Nemt, hurtigt og gratis
- De har 4,7 i score på Google og 4,6 ud 3075 anmeldelser på trustpilot
- Entreprisegaranti : op til 35.000 kroner
Hvad er et orangeri
Et orangeri har fået sit navn fra det franske ord for appelsin orange, fordi det oprindeligt blev benyttet til dyrkelsen af citrusfrugter som citroner, limefrugter og appelsiner, men i dag bliver orangerier brugt til langt mere end det.
Orangeriets historie er at det oprindeligt stammer orangerier fra Frankrig hvor de oprindeligt blev brugt som væksthus ved de franske slotte beregnet til dyrkning og vinteropbevaring af citrusfrugter, og stedsegrønne planter, det første danske orangeri blev opført under Christian 5 ved Rosenborg slot.
Et orangeri kan være en tilbygning til dit eksisterende hus, ofte kaldet et integreret orangeri, men mange vælger også at bygge deres orangeri som et fritstående orangeri, placeret på en solrig plet i haven, der er gode fordele ved begge typer orangeri.
Et orangeri er en flot udvidet udgave af det lille drivhus, det er nemlig ofte langt mere rummeligt end de drivhuse vi kender i de danske haver.
Forskellen mellem orangeri, drivhus og udestue
Orangerier, drivhuse og udestuer er tre forskellige typer af bygninger, der ofte bruges til at dyrke planter og/eller skabe ekstra opholdsrum. Selvom de på flere måder minder om hinanden, er der også vigtige forskelle:
Orangeri
- Oprindeligt er et orangeri designet til dyrkning af citrusfrugter i områder hvor klimaet kan være for køligt til de planter man ønskede at dyrke.
- Ofte er et orangeri bygget med solide materialer som træ, mursten eller sten, og har store glaspartier.
- Et orangeri har generelt bedre isolering og varmeregulering end et drivhus, hvilket gør det velegnet til både dyrkning af planter og rekreativ brug.
- Et orangeri kan fungere som et ekstra rum i boligen og bruges til f.eks. spisestue, kontor eller stue.
Drivhus
- Et drivhus er primært designet til dyrkning af planter, ofte agurker, tomater og vindruer ved at skabe et beskyttet, varmere og kontrolleret miljø.
- Typisk er drivhuset lavet af glas eller plast, med en let aluminiums- eller stålramme.
- drivhuset har ofte højere fugtighed og temperaturer end et orangeri, hvilket gør det ideelt til dyrkning af følsomme planter, grøntsager og blomster.
- Et drivhus kommer ofte med mindre fokus på æstetik og komfort, da hovedformålet er at understøtte planters vækst.
Udestue
- Udestuen er en udvidelse af dit hus, som typisk er bygget af træ eller mursten med gode glaspartier.
- En udestues formål er ofte at skabe et ekstra opholdsrum snarere end at dyrke planter, selvom de gode glaspartier også giver muligheder for plantevækst.
- En udestue har bedre isolering og komfort end et drivhus.
- Udestuer bruges ofte som et ekstra rum til afslapning, spisning eller underholdning med udsigt til haven.
Sammenfattende er et orangeri en bygning, der kombinerer funktionerne i drivhuse og udestuer, et drivhus er primært designet til dyrkning af planter, mens en udestue fokuserer mere på at skabe et ekstra opholdsrum i boligen.
Med et orangeri får du et væksthus og ekstra rum til boligen i en bygning, især hvis du vælger det isolerede orangeri der også er opvarmet.
Fordele ved dit eget orangeri
Der er mange fordele ved et orangeri, og det vil nok være noget nær umuligt at nævne alle de fordele der er, og aldeles umuligt at beskrive glæden og hyggen der er ved at befinde sig i sit eget orangeri, men vi vil prøve at opremse en del af fordelene:
- Du har mange muligheder for at dyrke et væld af planter i forskellige farver og de mere eksotiske planter som f.eks. appelsintræer, oliven, ægte jasmin, granatæbler m.fl.
- I et orangeri kan planterne i mange tilfælde også få en længere vækstsæson, da efteråret og vinteren ikke vil påvirke dem på samme måde som planterne udenfor.
- Du kan nyde naturen gennem de store glaspartier
- I et orangeri er det muligt at starte det tidlige forår før alle andre steder
- Du bliver aldrig træt af at nyde morgenkaffen i dit helt eget orangeri
- Planterne får alt det lys de har brug for i et orangeri
- Har du et isoleret orangeri der er opvarmet, har du alle muligheder for at dit orangeri kan bruges hele året rundt så du også kan nyde hele vinteren i dit orangeri, f.eks. fuld udsigt til naturen, den smukke sne og stjernerne på himlen.
- Du kan bruge orangeriet til mange forskellige formål, som et smukt opholdsrum, et af de integrerede orangerier giver dig mange muligheder for hvordan du kan bruge pladsen, orangeriet vil kunne fungere som en udvidelse af din bolig, måske som en ekstra stue hvor lysindfaldet er fantastisk, et rum til kreativitet eller en spisestue.
- Et orangeri kan du nyde og glæde dig over i mange år, et orangeri vil også gøre dit hjem smukkere, og give dig en større mulighed for kreativ udfoldelse når du indretter dit hjem.
- Et godt isoleret orangeri som tilbygning er fantastisk til at udnytte solens lys, så du vil have muligheden for at spare på varmeregningen i vinterhalvåret, da solens lys vil opvarme orangeriet, der dermed også kan sende varme til resten af huset.
Planlæg dit orangeri
Når du skal bygge dit orangeri, er der flere gode overvejelser at have med, blandt andet:
- om du ønsker et af de fritstående orangerier, eller et orangeri som tilbygning.
- Hvor skal orangeriet placeres? De fleste orangerier bliver placeret på en solrig plads i haven eller som tilbygning til huset, ofte mod syd.
- Hvis det er en solrig placering du ønsker til dir orangeri er det en stor fordel med automatiske vinduesåbnere, der selv lukker vinduer op når det bliver for varmt.
- hvilken form skal dit orangeri have, skal det være firkantet, sekskantet eller ottekantet, skal det have en form for indgangsparti mm.
- hvilken slags gulv vil du have i orangeriet, mange vælger fliser men et murstensgulv er også helt fantastisk i et orangeri.
- hvilken slags orangeri vil passe bedst til husets stil.
- Hvilken størrelse skal orangeriet have?
- Ønsker du selv at være med til at designe dit orangeri, eller vil du gerne have et af de orangerier der er klar til at sættes op direkte fra fabrikken.
- Hvilke planer har du med orangeriet, hvordan kan du med et orangeri bedst opfylde dine mål med det? Skal det være din egen private skov eller er det tiltænkt at være et rum til flere aktiviteter?
- Ønsker du at bygge et orangeri med nye materialer eller planlægger du at der skal indgå bæredygtige genanvendelser som gamle vinduer? Vinduerne skal dog være sunde og stærke så de kan modstå det danske vejr.
- Hvilke muligheder for opvarmning ønsker du i dit nye orangeri? Er orangeriet en tilbygning til huset er det måske muligt at trække varme fra huset ud i den nye tilbygning, ellers er oplagte muligheder el radiator eller en lille brændeovn, så orangeriet kan bruges hele året.
- Sørg også for at der kommer gode muligheder for ventilation og skyggemuligheder når orangeriet bygges, da sommeren kan blive varm med et orangeri.
- Læs lokalplanen inden du bygger dit orangeri for at se alle regler og love for at bygge et orangeri og husk at ansøge om byggetilladelse til at bygge orangeriet.
Orangeri tilbygning eller fritstående orangeri
Valget mellem orangeriet som tilbygningen og fritstående orangerier er nok mest en temperamentssag, begge dele har deres egne fordele.
Ønsker du at et orangeri skal give dig lidt plads og frirum væk fra huset hvor du kan nyde haven og alle dine planter i orangeriet er det klart en fordel at vælge et fritstående orangeri, ønsker du derimod let og hurtig adgang til orangeriet, hvor du kan gå ud uden at tænke på sko og overtøj på de regnvåde dage, er et orangeri som tilbygningen til dit hus det bedste valg.
Orangeri tilbygninger til huset kan være mere krævende at bygge end de fritstående orangerier, men med professionel hjælp er det slet ikke noget problem, at få et orangeri tilpasset til dit hus.
Regler for orangerier
Det er altid vigtigt at undersøge love og regler inden man starter med at bygge et nyt projekt på sin grund, dette gælder også for orangerier, udover de generelle love og regler er det også vigtigt at undersøge om der er særlige regler i lokalplanen.
Det er bedst at du starter med at kontakte byggeteknisk forvaltning i den kommune du bor i, da der er forskellige regler for orangerier, f.eks. vil orangerier som du vil bygge som en tilbygning til dit hus kræve byggetilladelse.
Mens et orangeri op til 50 m2 der står frit vil gå ind under grundens bygningsprocent, her må dine små bygninger på grunden ikke samlet overstige et areal på 50 m2.
Der er også oftest forskellige regler for opvarmede og uopvarmede orangerier.
Find de rette håndværkere til at bygge dit orangeri
Når du skal finde professionelle håndværkere til at bygge et orangeri, er det på mange måder en fordel at indhente tilbud fra flere forskellige, på den måde vil du kunne vælge de bedste tilbud på at få bygget orangeriet.
Hav en god opgavebeskrivelse du kan sende med til håndværkerne, så de ved hvad det nøjagtigt er du ønsker af dem i forhold til orangeriet, opgavebeskrivelsen kan f.eks. indeholde:
- Placering af orangeriet – ønsker du et orangeri som fritstående eller en tilbygning.
- Størrelsen på orangeriet
- Hvilken slags glas til glasfacaderne – almindeligt glas, hærdet glas, energibesparende glas eller…
- Er der dele af orangeriet du selv ønsker at bygge, man kan ofte sagtens bygge dele som f.eks. bunden og gulvet, hvis man har de rette håndværksmæssige evner.
- Hvilken form skal orangeriet have?
- Ønsker til isolering.
- Har du valgt en færdigløsning, eller skal det designes specielt, eller ønsker du selv at designe orangeriet.
- Ønsker du opvarmning i orangeriet? Evt. hvilken slags opvarmning.
- Hvornår ønsker du at arbejdet er færdigt?
- Husk at noter navn og kontaktoplysninger, samt adressen som orangeriet skal bygges på, så håndværkerne også kan medregne kørsel i tilbuddet.
Hvor stort et orangeri må være afhænger af din grunds byggeprocent, hvor mange procent af sin grund man må bebygge, afhænger af ejendomstypen f.eks. må man bebygge 30 % af grunden ved fritliggende ejendomme som villa mm. og 15% af sommerhusgrunde.
Er det et orangeri der er placeret i haven, må det maks. være 50 m2, men er der andre små bygninger regnes deres areal med i de 50 m2, dvs. har du et skur på 10 m2 må du bygge et orangeri på 40 m2.
Det er muligt selv at bygge et orangeri, det kræver dog at du har den rette håndværksmæssige viden om hvordan man bygger et orangeri og hvilke materialer der er bedst, så der er sikkert at være i, derfor er der aldrig noget i vejen for at få hjælp af en professionel håndværker
Er det et orangeri der er bygget med henblik på at opholde sig i orangeriet skal det bygges 2,5 meter fra skel, er det derimod et orangeri der mere skal bruges som et drivhus og er fritstående må det gerne bygges tættere på skel. Husk dog altid at tjekke lokalplanerne for din kommune samt Den Digitale Tinglysning.