Montering af brændeovn - Læs vores artikel med pris og tips

Udskiftning af brændeovn
Prisen for en montering af brændeovn og skorsten vil oftest ligge mellem 3000 – 5500 kr. for en stålskorsten
Indholdsfortegnelse
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  En brændeovn er en fantastisk supplerende varmekilde, der ikke alene giver hurtig og effektiv varme i dit hus, men også altid vil fremme den hyggelige stemning, på en kølig vinterdag.

  Her på siden vil du kunne læse mere om prisen på montering af brændeovn, ligesom du også vil kunne læse om den bedste placering af brændeovnen, størrelsen på brændeovne, love og regler for montering af brændeovn mm.

   

  Hvad koster montering af brændeovne

  Prisen for en montering af brændeovn og skorsten vil oftest ligge mellem 3000 – 5500 kr. for en stålskorsten (stålskorstene vil oftest være den billigste løsning), hvis det er muligt at lave en simpel montering af skorstenen, hvor skorstenen kan trækkes ud gennem murhullet der laves i husmuren og vendes direkte opad.

  Kræver det at skorstenen skal trækkes op gennem et hul i etageadskillelser eller loftsrum og tag vil prisen stige, da dette arbejde er mere krævende og omkostningsfyldt.

  En anden ting der kan påvirke prisen på en montering af brændeovn, er de fagfolk du hyrer til monteringen af brændeovnen, her kan prisen nemlig variere en del, både ud fra timeprisen og hvor i landet du bor.

  Derfor er det altid en stor fordel at indhente flere tilbud på din brændeovn montering, da du så vil kunne se et udbud af priser fra dem der arbejder med at montere brændeovn og du får muligheden for at vælge den bedste pris på installation af brændeovn.

  Typisk vil det være indenfor murerfaget eller tømrerfaget du finder den rette montør til en installation af brændeovn, find gerne en lokal håndværker så du også kan spare på kørselsudgifterne.

  Hvad en brændeovn koster

  Udover monteringen af brændeovnen, vil der også være en pris for selve brændeovnen, hvad en brændeovn koster afhænger af hvilken brændeovn du vælger at købe, brændeovne kommer nemlig i mange prisklasser

  Prisen på en brændeovn starter ved 5000 kr. for de billigste brændeovne, hvor de dyreste brændeovne kan koste over 50.000 kr.

   

  Hvor stor skal brændeovnen være

  Størrelsen på brændeovnen skal helst passe til rummets størrelse, så varmeydelsen fra brændeovnen ikke overstiger det rummet kan bære så det ikke bliver ulideligt varmt, og man ikke risikere at fyre forkert hvilket vil give en dårlig forbrænding.

  Det sker oftest hvis brandkammeret i brændeovnen er for stort, her vil man typisk fylde for lidt brænde på så temperaturen bliver for lav, dette medfører en dårlig forbrænding som forurener i form af sundhedsskadelige partikler i røgen der kan give løbesod i skorstenen.

  Dannes der sod i skorstenen vil det give en større risiko for brand.

  En brændeovns og en pejs varmeydelse regnes ud i Kilowatt, oftest vil en brændeovn med en varmeydelse mellem 3-5 KW være passende, hvis huset også har en anden opvarmningskilde.

  1 KW vil kunne opvarme omkring et 20 m2 godt isoleret rum som har en normal loftshøjde, er rummet med dårlig isolering eller har højt til loftet vil 1 KW kun række til 10 m2.

  Det vil sige en brændeovn der har en varmeydelse på 2-6 KW vil opvarme 30 – 100 m2

   

  Den bedste placering af den nye brændeovn

  Der findes to varmemetoder når det gælder brændeovne, den første kaldes strålevarme som afgiver en kraftig varme rundt om brændeovnen, her er det især vigtigt at tænke på hvad der står i nærheden af brændeovnen, da den stærke varme kan være hård kost for vægge, møbler mm.

  Konvektionsvarme hvor brændeovnen er bygget med en ekstra kappe, kappen sidder på brændeovnens sider så der dannes et mellemrum mellem brændeovnens inderste og yderste kant.

  Konvektionsvarme er en mere behagelig varmemetode da varmen ved konvektion i modsætning til brændeovne med strålevarme får spredt varmen ud i rummet, det sker fordi den kolde luft i rummet trækkes ind i brændeovnens mellemrum (også kaldet kanaler), varmes op og derefter igen cirkuleres ud i rummet.

  Køber du en brændeovn der opvarmer med konvektionsvarme metoden, vil den rette placering være centralt i rummet, så varmen har den bedste mulighed for at spredes.

  Ønsker du at placere brændeovnen i et hjørne er dette også en mulighed, den bedste placering vil her være en skrå placering så varmen stadig har muligheden for at spredes i hele rummet.

  I dag er de fleste brændeovne bygget efter konvektionsvarme metoden, hvilket gør det let at finde den rette konvektions brændeovn.

  Overvejelser inden brændeovnen får sin plads

  • Hvor vil skorstenen bedst kunne placeres uden der skal laves for mange ændringer
  • Hvor vil jeg få den bedste udnyttelse af brændeovnens varme
  • Husk at sikre dig at der holdes afstand til alle brændbare materialer (herunder også fra trævægge)
  • Sørg for at brændeovnen ikke placeres foran skorstenens renselem
  • Kræver din nye brændeovn også lufttilførsel, er det bedst at placere brændeovnen ved en ydervæg, det er den mest enkle løsning i forhold til slangetilførslen.

   

  Gode ting at tænke over inden montering af ny brændeovn

  Man kan med fordel vælge at kontakte den lokale skorstensfejer, inden man opstarter projektet med installationen af en ny brændeovn.

  En skorstensfejer kan give den bedste råd og vejledning i forhold til hvordan du får den bedste brændeovn til din bolig, placeringen af brændeovn, røgrør og brandbar plade, ligesom skorstensfejeren også kan vejlede dig om alt der handler om skorstene, både hvis du har en ældre skorsten eller har brug for en ny skorsten.

  Skorstensfejeren kender også alt til de lovkrav der er i forhold til installation af brændeovne og installation af nye skorstene.

  Indhent tilbud helt uforpligtende

  håndværker med tilbud
  Få en pris på din opgave – Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner

  Regler for brændeovn og skorsten

  Når det gælder montering af brændeovn, er der flere regler både for brændeovne og for skorsten som er værd at være opmærksomme på.

  brændeovn

  Først og fremmest er der placeringen af brændeovnen, her er det vigtigt at den placeres så der er mindst 50 cm fra brændeovnens yderside til nærmeste brandbare materiale, røgrøret på en brændeovn kan dog nøjes med en afstand på 45 cm.

  En brændeovn skal også stå på et ikke-brandbart underlag, har du f.eks. trægulv vil du skulle bruge en ikke-brændbar plade, størrelsen på pladen skal være så stor at der er mindst 30 cm bredde på pladen fra brændeovnens låge til andet gulvbelægning, fra brændeovnens andre sider skal den have mindst 15 cm. Bredde. 

  Køber du et hus hvor der allerede er en brændeovn der er installeret før 2003, er der pr. 1 august 2021 kommet en lov om at du skal udskifte den gamle brændeovn og installere en ny brændeovn eller nedlægge brændeovnen, der er dog særregler for antikke brændeovne – du kan læse mere om reglerne her https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2021/jul/ejerskifteordning-forstaa-de-nye-regler-for-braendeovne/

  Fra 1 juli 2023 kan kommuner kræve at boligejere skal skrotte visse fyringsanlæg som deres brændeovn eller pejs hvis den er ældre end årgang 2008, det er muligt at udskifte med en nyere model, dette er gældende for områder der har en kollektiv varmeforsyning. https://www.retsinformation.dk/eli/ft/202113L00141

  Bolius har skrevet en mere uddybende artikel om denne nye lov https://www.bolius.dk/nye-regler-kommuner-kan-forbyde-gamle-braendeovne-fra-foer-2008-97313

  Skorstensfejer

  Når selve brændeovnen er monteret, skal du have din lokale skorstensfejer ud for at godkende installationen af din nye brændeovn, godkendelsen sker gennem en prøvningstest.

  Skorstensfejeren skal sikre sig at en ny brændeovn er installeret korrekt, så der er mindst mulig risiko for brand, samtidig med at skorstensfejeren er ude for at godkende den nye brændeovn, skal skorstensfejeren også undersøge om skorstenen fungerer helt som den skal.

  Det vil også være din lokale skorstensfejer der efterfølgende vil komme forbi i løbet af året for at feje din skorsten. 

  Skorsten

  Juli 2018 kom der nye regler (BR18) for skorstene, ifølge de nye regler er der nye krav til installation af en skorsten i nærheden af brændbart materiale som trævægge, døre og deres indfatninger (gerigter) mm. 

  En uisoleret skorsten skal i dag være mindst 45 cm fra det brandbare materiale, og den isolerede del af skorstene skal mindst 30 cm gennem loft, ved et fladt loft for at installationen er lovlig.

  Her anbefaler vi også kraftigt at du rådføre dig med din skorstensfejer for at sikre dig at alle regler og love overholdes, så der ikke vil være risiko for brandfare.

  For alle skorstene (også dem der ikke er i nærheden af brandbare materialer) gælder det blandt andet at brændeovnens varmeydelse skal passe med skorstenens aftræk, dette er vigtigt fordi det forkerte aftrækshul i skorstenen kan medføre dårlig forbrænding, og i allerværste tilfælde vil det kunne resultere i en kulilteforgiftning. 

  Det indvendige mål på en skorsten skal have en åbningsstørrelse på minimum 14 x 14 cm.

  Højden på skorstenen skal være så der kan skabes et træk der er stort nok til at røgen bliver ført bort.

  En fordel kan være at indlægge en isokern indsats i skorstenen da denne vil give et meget bedre træk i skorstenen, et ordentligt træk vil også reducere løbesoden.

   

  Brug din brændeovn rigtigt

  Når du har fået monteret din brændeovn, er det blevet tid til at fyre op og nyde den dejlige varme og hygge fra brændeovnen, her er det vigtigt at du anvender den rigtigt:

  • Brug altid træ der er rent og tørt og giver en bedre forbrænding – vådt træ giver en dårlig forbrænding der vil afgive alt for meget røg.
  • Sørg for aldrig at fyre med andet end rent træ, dvs. brug ikke aviser, pap, behandlet træ, reklamer, ugeblade m.fl.
  • Tjek røgen udenfor huset, lugter røgen grimt eller er der meget røg er det en god ide´ at kontakte skorstensfejeren for at høre hvad du gør forkert.
  • Overfyld ikke brændeovnen – fyr kun op med lidt ad gangen så ilden kan få godt fat i brændet, når du lægger nyt brænde ind, skal du skrue op for luften indtil de mørkegule flammer er væk.

   

   

  Man kan godt putte for meget brænde i en brændeovn, for meget brænde giver en dårligere forbrænding da det tager for lang tid, før temperaturen i brændeovnen når den ideelle højde.

  Fyr altid med lidt brænde ad gangen, og sørg for at skrue op for luften så ilden kan få fat.

  For miljøets skyld er det bedst kun at fyre med rent og tørt træ i din brændeovn, men der er også regler for elementer du absolut ikke må fyre med blandt andet, må du ikke fyre med behandlet træ, spån – og MDF plader, paller, byggeaffald og husholdningsaffald hvilket også gælder aviser, reklamer og ugeblade. 

  Du kan ikke få en decideret brændeovn uden at have en skorsten, men der findes i dag andre muligheder for at installere ”brændeovne” der ikke bruger brænde og dermed ikke har brug for en skorsten, blandt andet kan du montere en bio pejs, en el pejs eller en hybrid pejs.

  5/5 - (1 vote)