Prisen på luft til vand varmepumpe inklusiv montering

luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe er en god investering, især hvis du har et oliefyr, naturgasfyr eller elvarme.

Denne type varmepumpe kan hjælpe dig med at spare penge på opvarmningen.

Prisen for luft til vand varmepumpe med montering afhænger af flere ting, herunder hvilken varmepumpe du vælger, husets størrelse og lønnen til de autoriserede installatører. Der er mange fordele ved at få monteret en luft til vand varmepumpe, herunder besparelser på opvarmning, bedre for miljøet, og det kræver mindre vedligeholdelse sammenlignet med andre varmekilder.

OBS – Varmepumppuljen åbner 12 sep. 2023 – Læs mere her

Prisen på en luft til vand varmepumpe starter fra100.000 – 140.000 kr for et hus på mellem 80 – 140 m2.
Indholdsfortegnelse
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Derfor er det en god investering med en varmepumpe

  Er din nuværende varmekilde et oliefyr, naturgasfyr eller elvarme, så er det ofte temmelig dyrt at varme boligen op i vores nordiske klima, længe har det været oliefyr og elvarme, der har været de dyreste opvarmningsmetoder, men på det seneste er naturgas også steget voldsomt i pris.

  Derfor er en luft til vand varmepumpe en virkelig god investering når det handler om at opvarme boligen, da den er langt mere økonomisk i brug, samtidig med den også ofte giver dig muligheden for at få en reduceret elafgift, og en lettere samvittighed da alle varmepumper også er langt mere miljøvenlig i brug.

  Luft til vand varmepumpen klare både rumopvarmning og opvarmning af dit brugsvand, hvilket er en stor fordel, da du ikke behøver flere varmekilder, så du behøver ikke bekymre dig om andre varmekilder ved at udskifte dit gamle oliefyr til en ny varmepumpe.

  Prisen for luft til vand varmepumpe med montering.

  Er din nuværende varmekilde et oliefyr, naturgasfyr eller elvarme, så er det ofte temmelig dyrt at varme boligen op i vores nordiske klima, længe har det været oliefyr og elvarme, der har været de dyreste opvarmningsmetoder, men på det seneste er naturgas også steget voldsomt i pris.

  Derfor er en luft til vand varmepumpe en virkelig god investering når det handler om at opvarme boligen, da den er langt mere økonomisk i brug, samtidig med den også ofte giver dig muligheden for at få en reduceret elafgift, og en lettere samvittighed da alle varmepumper også er langt mere miljøvenlig i brug.

  Luft til vand varmepumpen klare både rumopvarmning og opvarmning af dit brugsvand, hvilket er en stor fordel, da du ikke behøver flere varmekilder, så du behøver ikke bekymre dig om andre varmekilder ved at udskifte dit gamle oliefyr til en ny varmepumpe.

   

  Prisen på en monteret luft til vand varmepumpe vil typisk efter boligareal være:

  • For et boligareal på 80 – 140 m2 vil prisen for en luft til vand varmepumpe være mellem 100.000 – 140.000 kr.

  • For et boligareal på 140 m2 – 200 m2 vil prisen for en luft til vand varmepumpe være mellem 120.000 – 160.000 kr. 

  • For et boligareal på 200 m2 – 300 m2 vil prisen for en luft til vand varmepumpe være mellem 130.000 – 180.000 kr.

  Se video om varmepumpe her

  Credit: Solar Danmark A/S

  Hvordan luft til vand varmepumpe fungerer

  En luft til vand varmepumpe består af to dele, en indedel og en udedel, disse to dele vil sammen sørge for at producere varme til din bolig, så din luft til vand varmepumpe vil dække varmebehovet og opvarme alt dit brugsvand hele året.

  Luft til vand varmepumpens udedel:

  Luft til vand varmepumpens udedel består af et anlæg hvori der er en ventilator, her bliver frisk luft taget ind hvor varmen fra luften bliver overført til et kølemiddel, en kompressor vil sørge for at trykket bliver hævet, så kølemiddel temperaturen også vil stige.

  Det opvarmede kølemiddel føres gennem de isolerede rør ind til varmepumpens indedel, så kølemidlet kan opvarme vandet, og igen løbe ud til luft til vand varmepumpens udedel, her starter processen forfra, med indhentning af frisk luft der føres til kølemidlet og opvarmes.

  På den måde kan der produceres lige så meget varme til dine radiatorer eller din gulvvarme som der er brug for.

  Luft til vand varmepumpens indedel:

  Varmen der kom fra udedelen, vil nu blive ført ud til radiatorer eller gulvvarme så de kan producere varme til huset og der er varmt vand i hanerne, det er ved luft til vand varmepumpens indedel du kan styre varmepumpen, tænde og slukke, skrue op og ned for temperaturen mm.

  Da luft til vand varmepumpen skal være tilsluttet strøm, vil du derfor få et højere strømforbrug end du plejer at have, men i forhold til hvor godt den udnytter varmen for den strøm den bruger, vil besparelsen på opvarmning alene kunne dække den ekstra strøm der bruges. 

  Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe egentligt? Det afhænger af hvor stor varmepumpe det er der bruger strøm, men typisk vil et 60ér parcelhus på 135 m2 have et årligt luft til vand varmepumpe strømforbrug på 5.746 kWh, den opvarmer både radiatorer/ gulvvarme og brugsvand med dette strømforbrug.

  Fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe

  Med en luft til vand varmepumpe følger der både mange fordele og ganske få ulemper med, for de fleste vil fordelene ved mange luft til vand varmepumper klart opveje ulemperne.

  Fordele

  • Med en effektiv luft til vand varmepumpe får du en væsentlig besparelse med billig varme fra varmepumpen i forhold til økonomien ved brug af olie, el og naturgas.
  • Med en varmepumpe slipper du for grimme lugte i fyrrummet, og kan bruge rumme til andet end opvarmning.
  • Du fremtidssikrer din varmekilde med en luft til vand varmepumpe, ved at støtte den grønne omstilling
  • Det er nemt at betjene en luft til vand varmepumpe
  • En fordel i forhold til en luft til luft varmepumpe er at du også får varmt brugsvand med en luft til vand varmepumpe, da den også vil sørge for varme til husets varmtvandsbeholder, da luft til vand varmepumpen opvarmer dit brugsvand får du heller ikke brug for andre varmekilder.
  • En luft til vand varmepumpe har en høj driftssikkerhed, og løber ikke så let tør for varme som et oliefyr.
  • Du kan med en luft til vand varmepumpe få mulighed for at få den reducerede elafgift.
  • En luft til vand varmepumpe tilkobles husets eksisterende centralvarmesystem, så det kræver ingen store ændringer af radiatorer og rør.
  • Din bolig vil typisk også kunne opnå et bedre energimærke når du skifter til en luft til vand varmepumpe.
  • En luft til vand varmepumpe vil i modsætning til en luft til luft varmepumpe også kunne bruges til at opvarme huset med gulvvarme.
  • En luft til vand varmepumpe har en lav fremløbstemperatur, hvilket er en fordel ved gulvvarme da den lavere fremløbstemperatur sikrer en mere jævn fordeling, af varme i gulvet.
  • En luft til vand varmepumpe passer stort set sig selv, typisk vil der kun være brug for årlige serviceeftersyn, hvor den efterses og får påfyldt lidt kølemiddel.
  • En luft til vand varmepumpe har en forholdsvis lang levetid og vil typisk kunne holde op til 18 år, sammenligner du med et naturgasfyr er levetiden her ofte op til 15 år.

  Ulemper

  • Udedelen på en luft til vand varmepumpe kan give en susende lyd der kan være generende.
  • Der er regler for at man skal stille varmepumpen mindst 3-4 meter fra skel, for at overholde reglerne for støjniveauet i skel, da udedelen på en luft til vand varmepumpe som sagt kan være larmende.
  • Placer heller ikke udedelen på din luft til vand varmepumpe for tæt på soveværelserne i huset.
  • Den lavere varmeregning i fremtiden er til start en dyr investering på luft til vand varmepumpen, men de mange penge vil med tiden blive tjent hjem igen på den lavere varmeregning.
  • En luft til vand varmepumpe kan kræve lidt tilvænning, da den ikke altid pynter i hjemmet.
  • En luft til vand varmepumpe kræver en velisoleret bolig.

  Kan du selv installere din luft til vand varmepumpe?

  Det er ikke muligt selv at installere en luft til vand varmepumpe, da det er et lovkrav at arbejdet skal udføres af en autoriseret installatør.

  Arbejdet med monteringen af en luft til vand varmepumpe kræver både en autoriseret elinstallatør og en autoriseret VVSinstallatør.

  Indhent tilbud helt uforpligtende

  håndværker med tilbud
  Få en pris på din opgave - Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner

  Ting du skal være opmærksom på når du får en luft til vand varmepumpe

  En luft til vand varmepumpe larmer lidt, så for at være sikker på at bevare det gode naboskab skal den nok ikke placeres lige op af naboens soveværelsesvindue. Og du skal også være opmærksom på at der er regler for hvor stor afstanden til skellet fra din luft til vand varmepumpes placering skal være. 

  Reglerne kan være lidt forskellige fra kommune til kommune, men ofte vil afstanden fra luft til vand varmepumpens udedel til skel, være omkring 3-4 meter.

  Den vil sætte dit elforbrug en lille smule op, da den kører på strøm. Men i forhold til det du sparer på varmeregningen, vil du næsten ikke mærke det da det er en meget lille del, faktisk bruger den en enhed og giver 5 enheder varme tilbage for den ene enhed. 

  Udover at det ikke er meget el, vil du måske have mulighed for at få din elafgift reduceret, du kan prøve at forhøre dig hos dit elselskab, da der er helt specifikke regler for hvilke boliger der kan få det.

  Finansiering af en varmepumpe 

  kan ske på flere måder, alt efter dine individuelle behov og økonomiske omstændigheder. Her er nogle muligheder:

  Opsparing: Hvis du har penge i reserve, kan dette være den mest økonomiske måde at finansiere en varmepumpe på, da du undgår renter og gebyrer.

  Banklån: Du kan optage et lån i banken til at dække omkostningerne. Rentesatser og betingelser vil variere afhængigt af din økonomiske situation og den specifikke bank. Her har vi fundet siden her, som kan hjælpe dig med flere tilbud fra mange banker til finansiering af din varmepumpe via deres formular. 

  Grønne lån: Nogle banker og finansieringsselskaber tilbyder grønne lån, som er specielt designet til finansiering af energieffektive forbedringer i hjemmet, såsom installation af varmepumper.

  Energisparebidrag: Nogle energiselskaber tilbyder tilskud eller rabatter til kunder, der installerer energieffektive apparater som varmepumper.

  Forhandlerfinansiering: Nogle varmepumpeforhandlere tilbyder deres egne finansieringsordninger, som kan omfatte rentefrie perioder eller udskudte betalinger.

  Offentlige tilskud eller støtteprogrammer: Afhængigt af hvor du bor, kan der være tilgængelige offentlige støtteprogrammer eller tilskud til energiforbedringer i hjemmet. 

  Se energitilskud til varmepumpe

  Når du overvejer din finansieringsmulighed, er det vigtigt at tage højde for ikke kun den oprindelige omkostning af varmepumpen, men også de løbende driftsomkostninger samt eventuelle vedligeholdelses- og reparationsomkostninger.

  Alternativer til en luft til vand varmepumpe

  Der er andre muligheder for miljøvenlig og økonomivenlig opvarmning:

  Du kan blandt andet vælge jordvarme som opvarmning til din bolig, udgiften til jordvarme er højere end udgiften til en luft til vand varmepumpe, men der vil være en stor besparelse på varmeudgifterne i forhold til andre opvarmningsmuligheder, jordvarme vil også kunne varme brugsvand, så du ikke har brug for flere varmekilder. 

  Du kan læse mere om jordvarme her 

  Luft til luft varmepumpe er også en mulighed som et billigere alternativ til en luft til vand varmepumpe, her er startudgifterne til varmpumpen noget lavere end den er til en luft til vand varmepumpe, til gengæld er varmeudgiften lidt højere for du får ikke opvarmet dit brugsvand, så her får du også brug for en anden varmekilde til at varme brugsvand.

  Du kan læse mere om luft til luft varmepumpen her 

  Genvex anlægget er også en oplagt mulighed når det gælder opvarmning, et genvex anlæg genbruger varmen der er i huset, hvilket giver store besparelser på varmeudgifterne, samtidig med at den også sikrer et godt indeklima, med det rette genvex anlæg kan du også få muligheden for at varme dit brugsvand.

  Du kan læse mere om genvex anlæg her 

  Fjernvarme er også altid en oplagt mulighed, hvis du bor i et område hvor det er muligt at få fjernvarme. Prisen på fjernvarme kan variere alt efter hvor du bor, hvilke opvarmningsforme fjernvarme anlægget bruger mm. ligesom prisen på at få installeret fjernvarme også kan variere alt efter hvor du bor og om der er flere af dine naboer der skal have installeret fjernvarme, fjernvarme sørger også for opvarmning af brugsvand.

  Opgavebeskrivelse til luft til vand varmepumpe 

  Når du skal finde installatører til din luft til vand varmepumpe, er det altid en fordel at have en god opgavebeskrivelse du kan sende med når du skal indhente tilbud på installationen af din luft til vand varmepumpe, opgavebeskrivelsen kan blandt andet indeholde:  

  • Hvilken energiklasse har dit hus på nuværende tidspunkt 

  • Ønsker du vejledning om valg af luft til vand varmepumpe

  • Ønsker du at medkøbe en luft til vand varmepumpe eller har du selv købt en luft til vand varmepumpe

  • Hvor mange m2 er din bolig 

  • Hvor mange rum har din bolig

  • Hvor ønsker du din luft til vand varmepumpe skal placeres.

  • Er der let adgang til det sted hvor du ønsker din luft til vand varmepumpe skal placeres. 

  • Er luft til vand varmepumpen jeres eneste varmekilde, eller skal den bruges som supplerende varmekilde. 

  • Skal din luft til vand varmepumpe tilsluttes et Wi-Fi modul.

  • Medsend meget gerne et billede af de steder hvor din luft til vand varmepumpe skal have placeret ude- og indedelen.

  • Husk at medsend dine kontaktoplysninger og din adresse, så du sikre dig at få det rette tilbud på din luft til vand varmepumpe.

   

  Danske parcelhuse har et gennemsnitligt areal på 151 m2 og derved vil en general pris for en luft til vand varmepumpe inkl montering ligge på 120.000 - 140.000 kr.

  For et boligareal på 200 m2 – 300 m2 vil prisen for en luft til vand varmepumpe være mellem 130.000 – 180.000 kr.

  Det er muligt at få op til 15000 i tilskud til varmepumpe – Læs mere her

  Godt forum med mere info om varmepumper – Deltag her

  Læs bekendgørelsen om varmepumper her

  4.9/5 - (7 votes)