Få en ladestander til din elbil installeret derhjemme

elbil-sat-til-lader
Prisen for en ny ladestander ligger mellem 3000-11000 kr.
Prisen for selve installationen vil ligge mellem 4500-7500 kr.
Indholdsfortegnelse
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top

    Med en ladestander installeret derhjemme har du muligheden for at lade din bil op på en sikker måde, når du har mest behov for det.

    Selvom der ofte følger en lader med til bilen, der nemt kan sættes i en almindelig stikkontakt, frarådes det at bruge den da denne metode til opladning af elbilen slet ikke er sikker nok, husets almindelige elinstallationer er ikke i sig selv stærke nok til at kunne tåle opladningen af en elbil.

    At have sin egen ladeboks installeret derhjemme er en fremtidssikret løsning som ikke alene gør det mere sikkert at oplade bilen, det betyder også at din hverdag i mange tilfælde bliver nemmere, når du ikke er nødt til at finde offentlige ladestandere i dagligdagen.

     

    Hvad koster det at få en ladestander til elbilen installeret hjemme

    Prisen for en ladeboks afhænger af flere forskellige ting blandt andet:

    • Hvilken slags ladeboks du ønsker installeret.
    • Hvilken autoriseret elinstallatør du vælger til installationen.
    • Hvor og hvordan du ønsker din ladeboks monteret.
    • Om der skal udføres gravearbejde.
    • Om der skal trækkes kabler.
    • Om der skal etableres et jordspyd.

    Men oftest vil prisen for en ny ladestander ligge mellem 3000-11000 kr.

    Og prisen for selve installationen vil ligge mellem 4500-7500 kr.

    Når prisen svinger så meget er det oftest fordi der er stor forskel på prisen for at hyre en autoriseret elinstallatør, så det er også her du har den bedste mulighed for at finde besparelsen på en installation af ladeboks til din elbil.

    Den bedste metode til at finde det bedste tilbud på en ladestander til din elbil er derfor ved at indhente tilbud fra flere forskellige autoriserede elinstallatører.

    Indhent tilbud helt uforpligtende

    håndværker med tilbud
    Få en pris på din opgave – Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner

    Hvad skal du være opmærksom på når ladestanderen skal installeres

    De fleste ladestandere kommer med et kabel der har en længde på omkring 5-6 meter, derfor er det vigtigt at tænke over hvor ladestanderen skal stå i forhold til stedet du parkere din bil, for kablet er slet ikke så langt.

    Ligesom det også er en god at tænke lidt ind i fremtiden, hvor du muligvis køber en ny elbil hvor bilens ladeport sidder et andet sted, for at undgå at skulle hyre en  autoriseret elektriker til at flytte ladestanderen er det en god ide´ at tage det med i dine overvejelser.                                                                                                                                    Der er dog nogle forhandlere der sælger kabler med flere meter her, vil du ofte have muligheden for at købe et 10 meter langt kabel.

    Det frarådes også at opsætte ladestanderen på steder der er ekstra udsatte for vind og vejr, det er ikke fordi en ladestander slet ikke tåler det danske klima, der er bare grænser for hvor meget regn, sne og blæst der er godt for din nye ladestander.

    Et oplagt sted at placere en ladestander er derfor monteret på en væg eller en mur, der er beskyttet mod det værste vejr, det er også muligt at placere ladestanderen for sig selv, men det kræver lidt ekstra arbejde med at montere en stander til din ladeboks.

    Sørg også altid for at el udtaget er placeret så højt oppe at det selv ved stærk regn ikke vil blive udsat for at vandet pjasker op på udtaget.

    Eludtaget ude ved bilen skal være et CEE udtag, et sådan udtag kan håndtere de langvarige belastninger og effekten ved de lange opladninger, bruges der i stedet et almindeligt stik vil din ladestander ikke være sikker at bruge.

    For at du sikkert kan lade din elbil op derhjemme råder sikkerhedsstyrelsen til at man får lavet et separat system hvor elbilen kan oplades, den strøm der normalt bruges i husholdningen, er for lav til at strømsystemet i længden kan holde til at der lades med mere end 6 ampere.

    Du kan læse meget mere om sikkerhedsstyrelsens vejledning her https://www.sik.dk/erhverv/elinstallationer-og-elanlaeg/vejledninger/elinstallationer/elbiler/opladning-el-biler

    Hvordan vælger man den rette ladestander

    Der er et stort udvalg af forskellige ladebokse til elbiler, de smarteste ladebokse er oftest dem der er fastmonteret på væggen eller en stander, her slipper du for at skulle slæbe et kabel ind og ud af bilen hver gang du skal oplade din elbil.

    Disse ladebokse er også hurtigere når det gælder opladning af din bil, vælger du en lader med den rette kapacitet, kan den i løbet af en enkelt nat lade din elbil fuldt op, samtidig er det også denne form for ladeboks der kan kommunikere med din elbil så den er sikret en helt optimal opladning.

    Det kan være en fordel at købe en lader til din elbil der har en lidt større kapacitet end du har brug for på nuværende tidspunkt, på den måde fremtidssikrer du din mulighed for at oplade elbiler med den ladestander du vælger.

    Selv hvis din bil ikke kan bruge den maksimale strømmængde fra ladestanderen, vil den være i stand til at lade med en lavere strømmængde.

    Størstedelen af elbiler kan have gavn af en ladeboks på 11 kW, det er nemlig nok til at lade selv de største elbil batterier op i løbet af en nat, hvilket er mere end rigeligt til almindelig dagligdags kørsel.

    Har du derimod et meget stort kørselsbehov og derfor har brug for at oplade din elbil flere gange i løbet af dagen, er det muligt at få 22 kW ladebokse til elbiler, disse er dog meget kraftige og kræver flere ampere, derfor tilrådes det at man søger vejledning fra eksperter på området inden du beslutter dig for denne model.

    En 22 kW ladeboks vil altså kræve at du tilkøber flere ampere fra dit elselskab, samtidig med at det stiller nye krav til din boligs elinstallationer.

    Vælger du 11 kW eller 22 kW er det også altid en fordel at vælge et kabel der kan klare denne kapacitet.

    Kan jeg spare penge på strøm når jeg lader bilen hjemme

    Det er absolut muligt at spare penge på at oplade bilen derhjemme, det siges at den gennemsnitlige pris for opladning af elbil offentlige steder ligger på 5,5 kr. pr kW, hvorimod den gennemsnitlige pris for opladning af elbil derhjemme ligger på 3,0 kr. pr kW.

    Mange har i dag et el abonnement hvor el prisen stiger og falder i forhold til indkøbsprisen, her er el oftest billigst om natten, og da natten oftest er et godt tidspunkt at oplade bilen derhjemme, vil det ofte være muligt at spare penge på opladningen.

    Fordele ved at have din egen ladestander installeret

    • Det er muligt at lade bilen mens du får din nattesøvn.
    • Du skal ikke bruge tid på at finde en ledig offentlig ladestander, for din egen er altid klar til at oplade din bil.
    • Lader du din elbil når elprisen er billigst er det muligt at spare penge på opladningen, det er dog generelt billigere at lade hjemme frem for ved offentlige steder.
    • Det er din egen el-aftale der bestemmer hvor grøn opladningen af bilen skal være.

    Ulemper ved at have din egen ladestander installeret

    • En privat elbil lader er langsommere end en offentlig elbil lader, det kan være et problem hvis din elbil er ved at løbe tør for strøm og du glemmer at oplade elbilen om natten, for det tager tid at lade især hvis du skal ud ad døren om morgenen.

    Bestil en autoriseret elinstallatør til installationen

    Når du skal have installeret din ladeboks er det en fordel at bestille din autoriserede elinstallatør til at foretage disse tre ting:

    • Få elinstallatøren til at lave et separat system med egen HPFI-afbryder, så undgår du at resten af husets elektricitet bliver blandet sammen med elbilens opladning, og dermed undgår du overbelastning af el systemet i dit hjem.
    • Den bedste afbryder til elbilen er en B HPFI-afbryder, den er mest sikker i forhold til at slå fra hvis der er lækstrømme med jævnstrømsindhold, det er derfor en god ide´ at snakke med din elinstallatør om det er den bedste løsning for dig, det er det hvis ikke den i forvejen er indbygget i din ladestander.
    • Det er også en fordel at fremtidssikre dine muligheder for opladningen af elbiler, ved at få lavet en installation der kan klare 11 kW, det vil sige en installation med 3 faser og 16 ampere, en 22 kW kræver 3 faser og 32 ampere.

    Det er ikke muligt selv at installere en ladestander hjemme, da installationen kræver en del el arbejde der kun må udføres af en autoriseret elinstallatør.

    Det frarådes at lade elbilen på en almindelig stikkontakt, da husets eget strømsystem slet ikke er bygget til at skulle lade med mere end 6 ampere, det er derfor meget risikabelt at lade elbilen på husets almindelige strøm.

    Hvis din elbil er helt tømt for strøm, vil det tage mellem 6-8 timer at lade elbilen fuldt op igen, det vil sige du kan få en god nats søvn mens bilen lader i garagen på sit eget strømsystem.

    5/5 - (2 votes)