Få en ladestander til din elbil installeret derhjemme

elbil-sat-til-lader
Prisen for en ny ladestander ligger mellem 3000-11000 kr.
Prisen for selve installationen vil ligge mellem 4500-7500 kr.
Indholdsfortegnelse
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Med en ladestander installeret derhjemme har du muligheden for at lade din bil op på en sikker måde, når du har mest behov for det.

  Selvom der ofte følger en lader med til bilen, der nemt kan sættes i en almindelig stikkontakt, frarådes det at bruge den da denne metode til opladning af elbilen slet ikke er sikker nok, husets almindelige elinstallationer er ikke i sig selv stærke nok til at kunne tåle opladningen af en elbil.

  At have sin egen ladeboks installeret derhjemme er en fremtidssikret løsning som ikke alene gør det mere sikkert at oplade bilen, det betyder også at din hverdag i mange tilfælde bliver nemmere, når du ikke er nødt til at finde offentlige ladestandere i dagligdagen.

   

  Hvad koster installation af lader til elbil hjemme

  Prisen for en ladeboks til elbil afhænger af flere forskellige ting blandt andet:

  • Hvilken slags ladeboks du ønsker installeret.
  • Hvilken autoriseret elinstallatør du vælger til din installation af ladeboks.
  • Hvor og hvordan ønsker du den faste installation til din ladeboks.
  • Om der skal udføres gravearbejde.
  • Om der skal trækkes/ graves kabler.
  • Om der skal etableres et jordspyd.

  Oftest vil prisen for en ny ladeboks ligge mellem 3000-11000 kr.

  Og prisen for en installation af ladeboks på ejendommen vil ligge mellem 4500-7500 kr.

  Dvs. den samlede installation af ladeboksen vil koste mellem 7500 – 18500 kr.

  Når prisen svinger så meget, er det fordi der udover prisen på ladeboksen også er stor forskel på prisen for at hyre en autoriseret elinstallatør til installationen, så det er også her du har den bedste mulighed for at finde besparelsen på en installation af ladeboks til din elbil.

  Den bedste metode til at finde det bedste tilbud på en ladeboks til din elbil er derfor ved at indhente tilbud fra flere forskellige autoriserede elinstallatører, sammenligne deres priser på installation af ladeboks til din elbil og vælge det bedste tilbud på installationen.

  Du kan læse mere om autoriserede elinstallatører her https://bygliga.dk/elektriker/

  Indhent tilbud helt uforpligtende

  håndværker med tilbud
  Få en pris på din opgave – Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner

  Har du i forvejen en eksisterende installation til din ladeboks, vil prisen for at få installeret en ladeboks, blive noget billigere, da du i de fleste tilfælde kun skal betale for ladeboksen, medmindre der er brug for flere ampere og du derfor skal have en udvidelse af din standard installation.  

   

  Hvad skal du være opmærksom på når ladestanderen skal installeres

  De fleste ladestandere kommer med et kabel der har en længde på omkring 5-6 meter, derfor er det vigtigt at tænke over hvor ladestanderen skal stå i forhold til en fast parkeringsplads for din nuværende bil, for kablet er slet ikke så langt.

  Det er derfor også en god at tænke lidt ind i fremtiden, hvor du muligvis køber en ny elbil hvor bilens ladeport sidder et andet sted, for at undgå at skulle hyre en autoriseret elektriker til at flytte ladestanderen igen er det en god ide´ at tage det med i dine overvejelser.    

  Der er dog nogle forhandlere der sælger et kabel med flere meter, her vil du ofte have muligheden for at købe et 10 meter langt kabel, hvilket burde række til at nå ladeporten på de fleste elbiler.

  Den rette placering af installationen

  Det frarådes også at opsætte alle ladestandere på steder der er ekstra udsatte for vind og vejr, det er ikke fordi en ladestander slet ikke tåler det danske klima, der er bare grænser for hvor meget regn, sne og blæst der er godt for din nye ladestander.

  Et oplagt sted at placere en ladestander er derfor monteret på en væg eller en mur, der er beskyttet mod det værste vejr, det er også muligt at placere ladestanderen for sig selv, men det kræver lidt ekstra arbejde med at montere en stander til din ladeboks.

  Sørg også altid for at el udtaget er placeret så højt oppe at det selv ved stærk regn ikke vil blive udsat for at vandet pjasker op på udtaget.

  Eludtaget ude ved bilen skal være et CEE udtag, et sådan udtag kan håndtere de langvarige belastninger og effekten ved de lange opladninger, bruges der i stedet et almindeligt stik vil din ladestander ikke være sikker at bruge.

  Sikkerhed med et separat system til din installation

  For at du sikkert kan lade din elbil op derhjemme råder sikkerhedsstyrelsen til at man får lavet et separat system gerne med en separat elmåler hvor elbilen kan oplades, den strøm der normalt bruges i husholdningen, er for lav til at strømsystemet i længden kan holde til at der lades med mere end 6 ampere.

  Du kan læse meget mere om sikkerhedsstyrelsens vejledning her https://www.sik.dk/erhverv/elinstallationer-og-elanlaeg/vejledninger/elinstallationer/elbiler/opladning-el-biler

   

  Hvordan vælger man den rette ladestander

  Der er et stort udvalg af forskellige ladebokse til elbiler, de smarteste ladebokse er oftest en vægmonteret ladeboks, her slipper du for at skulle slæbe et kabel ind og ud af bilen hver gang du skal oplade din elbil.

  Ladeboksen er også hurtigere når det gælder opladning af din bil, vælger du en lader med den rette kapacitet, kan den i løbet af en enkelt nat lade din elbil fuldt op, en anden fordel er at ladeboksen kommunikerer med din elbil så den er sikret en helt optimal opladning.

  Det kan være en fordel at købe ladeboksen til din elbil som har en lidt større kapacitet end du har brug for på nuværende tidspunkt, på den måde fremtidssikrer du din mulighed for at oplade elbiler med den ladestander du vælger.

  Selv hvis din bil ikke kan bruge den maksimale strømmængde fra ladeboksen, vil den være i stand til at lade med en lavere strømmængde, så din bil kun får den mængde strøm som der er behov for.

  Størstedelen af elbiler kan have gavn af ladeboksen på 11 kW, det er nemlig nok til at lade selv de største elbil batterier op i løbet af en nat, hvilket er mere end rigeligt til almindelig dagligdags kørsel.

  Har du derimod et meget stort kørselsbehov og derfor har brug for at oplade din elbil flere gange i løbet af dagen, er det muligt at få installeret en ladeboks på 22 kW, disse ladebokse er dog meget kraftige og kræver flere ampere, derfor tilrådes det at man søger vejledning fra eksperter på området inden du beslutter dig for denne model.

  En 22 kW ladeboks vil altså kræve at du tilkøber flere ampere fra dit elselskab, samtidig med at det stiller helt nye krav til din boligs elinstallationer.

  Vælger du 11 kW eller 22 kW er det også nødvendigt at være opmærksom på at vælge et kabel der kan klare denne kapacitet.

  Kan jeg spare penge på strøm når jeg lader bilen hjemme

  Det er absolut muligt at spare penge på at oplade bilen derhjemme, det siges at den gennemsnitlige pris for opladning af elbil offentlige steder ligger på 5,5 kr. pr kW, hvorimod den gennemsnitlige pris for opladning af elbil derhjemme ligger på 3,0 kr. pr kW.

  Mange har i dag et el abonnement hvor el prisen stiger og falder i forhold til indkøbsprisen, her er el tit billigst om natten, og da natten oftest er et godt tidspunkt at oplade bilen derhjemme, vil det ofte være muligt at spare flere penge på opladningen.

  Fordele ved at have din egen ladestander installeret

  • Det er muligt at lade bilen mens du får din nattesøvn.
  • Du skal ikke bruge tid på at finde en ledig offentlig ladestander, for din egen er altid klar til at oplade din bil.
  • Lader du din elbil når elprisen er billigst er det muligt at spare penge på opladningen, det er dog generelt billigere at lade hjemme frem for ved offentlige steder.
  • Det er din egen el-aftale der bestemmer hvor grøn opladningen af bilen skal være.
  • Du kan få muligheden for at få refunderet noget af elafgiften når du lader din bil.
  • Med din egen ladeboks har du allerede en fremtidssikret løsning, når det gælder transport.

  Ulemper ved at have din egen ladestander installeret

  • En privat ladeboks er ofte langsommere end en offentlig elbil lader, det kan være et problem hvis din elbil er ved at løbe tør for strøm og du glemmer at oplade elbilen om natten, for det tager tid at lade især hvis du skal ud ad døren om morgenen.

  Bestil en autoriseret elinstallatør til installationen

  Når du skal have lavet en installation af ladeboks er det en fordel at bestille din autoriserede elinstallatør til at foretage disse tre ting:

  • Få elinstallatøren til at lave en ny installation med en separat gruppe med egen HPFI-afbryder, så undgår du at resten af husets elektricitet bliver blandet sammen med elbilens opladning, og dermed undgår du overbelastning af el systemet i dit hjem.
  • Den bedste afbryder til elbilen er en B HPFI-afbryder, den er mest sikker i forhold til at slå fra hvis der er lækstrømme med jævnstrømsindhold, det er derfor en god ide´ at snakke med din elinstallatør om det er den bedste løsning for dig, det er det hvis ikke den i forvejen er indbygget i din ladestander.
  • Den helt optimale løsning er at fremtidssikre dine muligheder for opladningen af elbiler, ved at få lavet en installation der kan klare 11 kW, det vil sige en installation med 3 faser og 16 ampere, en 22 kW kræver derimod 3 faser og 32 ampere, hvilket er ret mange ampere.

  Få ladeboks med et månedligt abonnement

  Det er muligt at få en ladeboks derhjemme gennem et abonnement, på den måde bliver prisen uden de helt store svingninger, abonnementsløsninger giver dig muligheden for at lade bilen hjemme på din egen adresse og ude når du har behov for det.

  Abonnementsprisen vil typisk ligge omkring 800 kr. pr. md.

  Opstartsprisen kan være op til 10.000 + kr. alt efter om du har behov for en ny installation af ladeboksen og en ny ladeboks eller du selv har en eksisterende installation.

  Det kan betale sig at undersøge markedet da der kan være mulighed for afslag i prisen hvis du f.eks. tilmelder din husstands strømforsyning, eller du tegner et abonnement ved køb af ny elbil eller plug in hybrid.

  Prisen kan variere alt efter din strømpris og det beløb du får refunderet fra den ladeoperatør der står for dit abonnement, er din strømpris højere end tilbagebetalingssatsen vil din pris stige, dette kan dog undgås hvis du modtager din strøm fra samme sted.

  En anden fordel ved et lade abonnement er du oftest vil kunne lade ubegrænset ved udbyderens andre offentlige ladestandere, derfor er abonnementsløsningen ofte en fordel for dig der ofte er afsted i bilen.

  En af mulighederne for abonnement er hos Clever, de har forskellige abonnementsløsninger med og uden egen ladeboks, ligesom man også kan sammensætte sin egen ladeløsning på abonnement både til elbil og til plug in hybrid.

  Du kan læse mere om de forskellige muligheder lige her https://clever.dk/ladeloesninger

  Hos VERDO tilbyder de blandt andet ladeboks og nye installationer til en fordelagtig pris, her får man ejerskab over sin ladeboks samtidig med at man for 39 kr. pr. md. får reduceret elafgiften ved den specifikke installation med 87 øre pr. kWh man forbruger (undtaget er fra grøn el fra egne solceller el.lign.)

  • Pris for ladeboks og ny installation hos VERDO er 8.995 kr.
  • Skift af ladeboks og montering ved eksisterende installation er 5.995 kr.

  ønsker du at vide mere om VERDO kan du læse det her https://www.verdo.com/dk/privat/ladestander/

  ladeboks med serviceaftale

  Det er både muligt at få en serviceaftale til sin ladeboks når man ejer den og når man lejer den, på den måde vil en ladeoperatør stå for servicen af din eksisterende ladeboks, så skal du ikke selv bekymre dig om når ladeboksen har brug for vedligehold, opdateringer mm.

  Har du en serviceaftale til din ladeboks er det også muligt at få del i elafgiftsrefuseringsaftalen, så du kan få penge tilbage for noget af den el du bruger til at lade din bil derhjemme, din serviceudbyder vil stå for at tilbagebetale elafgiftsrefuseringen.

  En serviceaftale til din ladeboks vil ofte koste omkring 100 kr. pr md.

   

  Ladebokse uden en serviceaftale

  Det er også muligt at undlade en serviceaftale til ladeboksen, både når du ejer og lejer din ladeboks, her har du så ikke muligheden for at få refunderet noget af beløbet for den strøm du har brugt til at oplade bilen.

  har du et lille kørselsbehov eller i forvejen en aftale om afgiftsreduktion ved varmepumpe, elvarme eller lign. Eller solceller i din bolig vil du ikke få gavn af elafgiftsrefuseringsaftalen.

   

  Det er ikke muligt selv at installere en ladestander hjemme, da installationen kræver en del el arbejde der kun må udføres af en autoriseret elinstallatør.

  Det frarådes at lade elbilen på en almindelig stikkontakt, da husets eget strømsystem slet ikke er bygget til at skulle lade med mere end 6 ampere, det er derfor meget risikabelt at lade elbilen på husets almindelige strøm.

  Hvis din elbil er helt tømt for strøm, vil det tage mellem 6-8 timer at lade elbilen fuldt op igen, det vil sige du kan få en god nats søvn mens bilen lader i garagen på sit eget strømsystem.

  5/5 - (2 votes)