Kom på forkant med årets hækklipning

gartner-klipper-haek

Hækken er mere end blot en grænse mellem dit hjem og omverdenen; den er et levende element, der fortjener den bedste pleje for at sikre både skønhed og privatliv i din have. Men hvordan sikrer du, at din hæk får den bedste behandling? Hvordan vælger du den rette gartner, og hvad kan du forvente at betale for professionel hækklipning?

I denne guide vil vi dykke ned i verdenen af hækklipning, hvor vi vil udforske de forskellige aspekter, der spiller ind, når du skal have klippet din hæk. Vi vil se på de forskellige priser for hækklipning, baseret på forskellige faktorer såsom hækkens højde og om det er en enkeltsidet eller dobbeltsidet hæk.

Timeprisen for en professionel gartner vil ofte ligge omkring 250 – 350 kr. pr time. for hækklipning
For en professionel anlægsgartner vil ofte ligge omkring 350 – 500 kr. pr time.
Indhold på siden
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Hækken er oftest det der sætter grænsen mellem vores hjem og omverdenen, derfor fortjener hækken også at få den bedste behandling, så den kan få muligheden for at vise sine bedste sider, give dig ly for vinden og sørge for privatliv i haven.

  Det er selvfølgelig altid muligt at klippe sin hæk selv, men ønsker du at din hæk klippes så alt står snorlige og hækken er smukkest, er det en fordel at hyre en professionel til opgaven, en anlægsgartner eller gartner er ofte fantastiske til at klippe hækken.

  Hvad koster hækklipning

  Hækklipning priser afhænger af flere forskellige faktorer f.eks. højden på hækken, om det er en enkeltsidet eller en dobbeltsidet hæk, om hækken står på en skråning, om det er svært at komme til din hæk og hvilken pris gartneren tager for at klippe hæk, så det er altså ret individuelt hvad almindelig hækklipning koster.

  Oftest bliver prisen regnet ud pr meter hæk, det gør det nemmere at give en fast pris når den regnes ud fra hvor mange meter hæk der er, dog er der i de fleste tilfælde en mindstepris for hækklipningen.

  Typisk vil prisen for hækklipning ved 1 meter hæk op til 150 meter i hæk højde ligge mellem:

  • 30 – 40 kr. pr meter for en enkeltsidet hæk.
  • 40 – 55 kr. pr meter for en dobbeltsidet hæk.

  Prisen for en meter hæk fra 150 cm op til 200 cm i hæk højden vil ofte være omkring

  • 40 – 50 kr. pr meter for en enkeltsidet hæk.
  • 50 – 65 kr. pr meter for en dobbeltsidet hæk

  Priseksempler for hækklipning af en løvfældende hæk som f.eks. bøgehækken ud fra højde og hvor mange meter hæk der er:

  • Hvis du har en enkeltsidet bøgehæk på 145 cm i højden og en længde på 28 meter hæk, vil prisen for en ensidet hækklipning være omkring 980 kr.
  • Har du en dobbeltsidet bøgehæk der måler 150 cm i højden og har en længde på 30 meter hæk, vil prisen for dobbeltsidet hækklipning være omkring 1500 kr.
  • Har du en enkeltsidet bøgehæk der måler 200 cm i højden og har en længde på 28 meter, vil prisen for ensidet hækklipning være omkring 1260 kr.
  • Har du en dobbeltsidet hæk på 200 cm i højden og har en længde på 30 meter, vil prisen vil prisen for en dobbeltsidet hækklipning være omkring 1740 kr.

  Er hækken højere vil der ofte være et tillæg til prisen på en hækklipning, da højere hække tit kræver mere tid og ofte også mere udstyr.

  I mange tilfælde vil bortskaffelse af grenaffald være en del af prisen, men det kan være en god ide´ at høre hvad et tilbud på hækklipning indeholder, så det på forhånd er aftalt hvem der står for bortskaffelse af grenaffald.

  Ønsker du i stedet et tilbud givet ud fra timeprisen fremfor hvor mange meter hæk du har:

  Timeprisen for en professionel gartner vil ofte ligge omkring 250 – 350 kr. pr time.

  Timeprisen for en professionel anlægsgartner vil ofte ligge omkring 350 – 500 kr. pr time.

  Hvornår skal hækken klippes

  Hvornår hækken skal klippes, er et tilbagevendende spørgsmål der hvert år diskuteres lystigt blandt haveejere, for hvornår er det bedst at klippe hækken?

  Mange mener det er bedst at hækken klippes inden Sankt hans, men at klippe en hæk der kun har behov for en klipning inden Sankt hans er det udelukkende en fordel fordi man derved let kan slippe af med hækkens afklip, tænker man derimod på dyreliv og diversitet, er det bedst at vente med at klippe hækken til august hvor rederne er forladte.

  En fordel ved at vente med at bestille en gartner til at klippe hækken i slut juli eller august, er at det dermed oftest ikke er nødvendigt at få hækken klippet to gange på et år.

  Indhent tilbud helt uforpligtende

  håndværker med tilbud
  Få en pris på din opgave – Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner

  Er der forskel på forskellige hække

  Der er forskel på hække, f.eks. er der løvfældende hække og der er stedsegrønne hække, nogle hække vokser langsomt og nogle hække går under betegnelsen den kraftigt voksende hæk, der er derfor også forskel på hvornår det er bedst at klippe hækken alt efter hvilken slags hæk man har.

  Men altså inden du kaster dig ud i at klippe hæk, er det vigtigt at sørge for at skåne fugleliv derfor skal du grundigt undersøge hækken for aktive fuglereder, så du undgår at gøre skade på de små unger og deres bolig, selvom du ikke skader fuglereden og ungerne risikere du at lave åbninger i hækken så rovdyrene let finder de små fugleunger.

  Løvfældende hække

  Der er et stort udvalg af løvfældende hække, hvilket også er en af grundende til at vi ofte møder en løvfældende hæk når vi er ude, oftest er det hække som bøgehæk og ligusterhæk vi ser.

  Bøgehæk

  Det er fint at nøjes med at klippe bøgehæk en gang pr år, typisk vil det være juli måned der er et godt tidspunkt for en klipning af bøgehæk.

  Der er dog nogle der sværger til en klipning af bøgehæk to gange om året, her kan du med fordel klippe bøgehæk i det tidlige forår inden løvspring og igen omkring juli og august.

  En klipning af bøgehæk, resultere i en flot og tættere hæk.

  Lærkehæk

  Også kaldet Japansk lærkehæk, det er en nålehæk men stadig en løvfældende hæk, da en taber nåle i vinterhalvåret.

  Det er bedst at klippe en lærkehæk i juli eller august.

  Ligusterhæk

  En ligusterhæk er en hurtigvoksende hæk og den vil faktisk gerne klippes to gange om året, men det er muligt at nøjes med at klippe en ligusterhæk en gang om året.

  Vil du gerne have at din liguster hæk klippes to gange om året er det bedst at gøre det i den tidlige forsommer og derefter bestille den sidste klipning til august.

  Vores anbefaling er at en ligusterhæk klippes når den er færdig med blomstringen, da mange insekter som bier og sommerfugle har stor glæde af liguster blomsternes nektar.

  Når du klipper din ligusterhæk efter blomstringen, undgår du også mange af de sorte bær der på trods af deres søde smag er giftige https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/alt-om-gift/planter-og-svampe/plantelisten/Sider/liguster.aspx

  Tjørnehæk

  En tjørnehæk er selvom den har spidse torne en meget populær og fin hæk, tjørn er en hurtigt voksende hæk, derfor anbefales det at man får klippet to gange om året, for at vedligeholde sin tjørnehæk bedst muligt.

  Det anbefales at man får klipningen af en tjørnehæk klaret i juni og august.

  Stedsegrønne hække

  Der er også flere former for stedsegrønne hække, som buksbomhæk, thujahæk og takshæk.

  Buksbomhæk

  En buksbom hæk har bedst af en klipning i foråret, hvor den hurtigt vil danne nye skud, derfor er det fint allerede at give en buksbomhæk en klipning i marts, det kan dog også være muligt med en klipning ind til juni og igen i efteråret.

  Thuja hæk

  En Thuja hæk har bedst af en klipning en eller to gange om året, hvilket gøres bedst mellem maj og august, venter du til august undgår du også at forstyrre fuglene i deres yngleperiode.

  Takshæk

  En takshæk

  Kan have gavn af en klipning to gange om året, den første hækklipning kan let foregå i april og den sidste klipning i august, med de to klipninger årligt forbliver din takshæk en smuk og fin hæk, dermed undgår du den vokser sig vild og ustyrlig.

   

  Hvornår skal hækken have sin første klipning

  Det er oftest en god ide´ at vente, indtil en ny hæk er vokset op til den ønskede højde, før du bestiller den første hækklipning til toppen af hækken, hvornår det sker afhænger både af hvilken type hæk du har valgt og hvor høj du ønsker den skal være.

  Det er dog i mange tilfælde en fordel at bestille en almindelig hækklipning til hækkens sider, efter hækkens første år, dette skal kun være en let trimning hvor sideskudende klippes, der vil hjælpe din hæk til at udvikle flere grene og få en tættere struktur, med hække er det ofte sådan at hver gang en gren klippes vil den udvikle flere grene.

  Efter den første klipning bør din hæk klippes regelmæssigt, normalt en til to gange om året, for at opretholde hækkens form og sørge for at den trives, det er også vigtigt at trimme siderne regelmæssigt fremover for at fremme tættere vækst og en fyldigere hæk.

  Det er altid en god ide at søge råd fra en gartner eller en anlægsgartner for at få de bedste råd om pleje af din hæk, de vil også kunne fortælle dig alt om hvornår og hvor ofte den hæk du har valgt bør klippes.

  Fordele ved at hyre en gartner til at foretage hækklipning

  Der er flere fordele udover den snorlige hækklipning ved at hyre en gartner til at foretage hækklipning:

  • En gartner har erfaring og ekspertise inden for hækklipning, og ved præcist hvordan man bedst plejer forskellige typer hække, de har også de nødvendige værktøjer og det rette udstyr til at udføre arbejdet korrekt og effektivt.
  • Hækklipning kan være en tidskrævende opgave, især hvis du har en stor eller kompleks hæk, ved at hyre en gartner kan du frigøre din tid til andre opgaver eller fritidsaktiviteter.
  • Hækklipning kan være farligt, især hvis du ikke har den nødvendige erfaring eller det rette udstyr, en l gartner ved hvordan man klipper en hæk sikkert, og kan minimere risikoen for skader.
  • En gartner vil klippe din hæk til en ensartet og professionel finish, som kan være svært at opnå på egen hånd, hvilket kan være med til at få din ejendom til at fremstå perfekt.
  • En gartner kan også give rådgivning om pleje af din hæk og foreslå vedligeholdelsestiltag for at sikre at den forbliver sund og får en lang levetid.

  Samlet set kan hyring af en gartner til at foretage hækklipning spare dig tid, øge sikkerheden og resultere i en smuk og sund hæk.

  Er der regler for hække

  Der er faktisk flere regler for hække (og hegn – men vi tænker kun på hække i denne artikel), hvilket nok er med god grund da hække i og nær skellinjen ofte er genstand til stridigheder mellem naboer, men følger man reglerne samtidig med at man taler med naboen om de gensidige ønsker og forventninger, burde man være på sikker grund.

  Men der er langt flere regler for en hæk udover dem der er for hækken mellem naboer, nogle af reglerne kan du læse her.

  Reglerne for fælles hække

  Er hækken i skellinjen skal man aftale hvor høj jeres hæk skal være med naboen på den anden side af hækken, kan I ikke blive enige om hvor høj hækken skal være, er der en regel der siger at hækken skal have en højde der ligger mellem 180-200 cm.

  Er I stadig uenige, kan I få hegnssynet til at fastsætte højden for hækken.

  Udgifter til- og arbejdet med hækken i skellinjen skal fordeles mellem dig og din nabo.

  Hækken må ikke klippes så langt ned at det mister sin læ givende funktion, derfor må hækken heller ikke udtyndes så der ikke er læ ved hækken.

  Hækken og jorden i skellet må ikke beskadiges, dvs. du blandt andet ikke må salte jorden ved hækken, da saltet kan skade hækken.

  Er hækken i skellet mod en skov eller et landbrug må den have en højde på 5 meter.

  Reglerne for din egen hæk

  Hækken skal være langs skellet med en maksimal afstand på 1,75 meter.

  En hæk der ikke følger skellinjen eller er mere end 1.75 meter fra skellet betragtes som en indre hæk, og er ikke omfattet af hegnsloven.

  Hækkens højde må højest være 180 cm + afstanden der er til skellet, så er hækken trukket længere ind på grunden må du lægge denne afstand til i højden på hækken.

  Hækken må ikke genere naboer, dvs. den ikke må fjerne lys og luft fra naboers haver og den må ikke genere fælleshækken.

  Ønsker du at fjerne din egen hæk, skal naboen have besked om dette en måned før arbejdet påbegyndes.

  Reglerne for hække mod offentlige arealer (stier, veje, pladser)

  Skal holdes inde på din egen grund, så sørg for at bestille hækklipning inden den vokser udover din grund.

  Hækken må ikke spærre for udsynet ved sving og kryds og på den måde genere trafikken.

  Er der en låge eller lignende i hækken, skal du sørge for at den ikke åbner op mod stier, veje eller fortove.

  Vil du gerne vide mere om reglerne for hækken kan du læse mere udførligt om emnet her https://www.bolius.dk/haek-og-hegn-i-skel-her-er-de-vigtigste-regler-1031

  Find den rette gartner til din hækklipning

  Når du skal bestille hækklipning hos en gartner, er det altid en fordel at indhente tilbud fra flere gartnere, så du kan sammenligne deres tilbud på hækklipning, der kan nemlig være væsentlige forskelle på prisen på hækklipning hos de forskellige gartnere.

  Du kan have en god opgavebeskrivelse klar til gartnerne, som blandt andet kan indeholde:

  • Højden på din hæk
  • Hvor mange meter hæk du har, er der nogle af de mange meter der kræver speciel behandling?
  • Er hækken let tilgængelig og på plan grund.
  • Hvornår fik din hæk sidst en god og effektiv hækklipning?
  • Er det en enkeltsidet eller en dobbeltsidet hæk.
  • Ønsker du kun en almindelig hækkeklipning eller har du brug for et større indgreb er hækken for bred, er hækkens størrelse ved at vokse dig over hovedet, eller ønsker du at hækken får en ny form mm.
  • Ønsker du at få tilført næring til hækken
  • Ønsker du bortskaffelse af grenaffald efter endt hækklipning?
  • Husk at nævne dine kontaktoplysning herunder navn, adresse, telefonnr. og mail så gartnerne let kan vende tilbage med deres tilbud og de også kan medtage hvor mange kilometer de skal køre i prisen på din hækklipning.
  5/5 - (1 vote)