Algebehandling - Få pris, tips og gode råd her
Alger og mos kan være mere end blot en æstetisk gene; de kan faktisk udgøre en sikkerhedsrisiko, især på flisebelægninger hvor de skaber en glat overflade. Men frygt ikke, for der findes effektive løsninger til at bekæmpe disse grønne plageånder, og det er præcis, hvad denne artikel handler om.
Her vil du blive guidet igennem alt, hvad du behøver at vide om algebehandling. Fra de forskellige områder, det kan anvendes på, som tag, facade, og flisebelægninger, til de omkostninger, der er forbundet med professionel algebehandling. Vi vil også dykke ned i, hvordan du selv kan forebygge fremtidige angreb fra alger og mos, så du kan nyde et smukt og sikkert udendørs miljø år efter år.
- Tommy
- Opdateret september 19, 2023
- Artiklen kan indeholde reklame
En algebehandling er en effektiv metode til bekæmpelse af alger og mos på de fleste overflader som tag, facader, træterrasser og flisebelægninger.
Selvom alger og mos oftest ikke er skadelige for overflader de vokser på, kan det stadig være til stor gene, flisebelægninger kan blive glatte, tagflader kan miste det gode udseende og det samme kan facaden der er ramt af et algeangreb.
I denne artikel kan du lære mere om mos og alger og læse om hvordan du slipper af med mos og alger, hvad prisen er på at få udført en effektiv algebehandling og hvordan du bedst kan forebygge et nyt angreb fra algerne og mosset.
Hvad koster algebehandling
Prisen for en professionel algebehandling afhænger af flere forskellige ting som f.eks. hvor mange m2 du ønsker at få udført algebehandling på, ligesom der også kan være forskel på prisen for om det er en algebehandling af fliser (fliserens), facade eller algebehandling af tag, især hvis du har et hus med flere etager.
Prisen for algebehandling afhænger også ofte af hvem du vælger at få udført algebehandling af, da hvert algebehandlerfirma selv fastsætter deres priser for algebehandling, men vi har kigget lidt på algebehandlings priserne.
Oftest vil der være en opstartspris på algebehandlingen, den vil typisk ligge omkring 1000 kr. efterfølgende er der en kvadratmeterpris, hvor prisen her starter ved:
- Algebehandling af fliser koster ofte fra 59 kr. pr m2.
- Algebehandling af tag koster ofte fra 100 kr. pr m2.
- Algebehandling af facade koster ofte fra 60 kr. pr m2.
Når du skal finde et firma der udføre professionel algebehandling, er det derfor altid en god ide´ at indhente flere tilbud på algebehandlingen, så du kan sammenligne deres priser og finde det bedste tilbud på algebehandling, oftest vil der være firmaer der har gode konkurrencedygtige priser.
Husk at spørge ind til hvad algebehandlingen dækker, da der er forskel hos de forskellige firmaer, hos nogle er prisen f.eks. inklusive imprægnering, mens den hos andre er uden, her kan man altid tilkøbe imprægneringen, hvis det ønskes.
Hvad er årsagen til alger og mos
Algerne og mosset trives fantastisk når der er fugt og skygge, hvilket giver dem de bedste vækstbetingelser i vores fugtige klima, de vokser gladeligt frem på flere forskellige overflader, hvilket mange danskere ikke ser som en fordel.
Da alger og mos holder af fugt og skygge vil du oftest opleve at mos og alger vokser de steder hvor solens lys ikke så ofte når frem, du har sikkert allerede lagt mærke til at på nordsiden af dit tag er der oftere alger og mos, end der er på de andre sider af taget.
Selvom mosset og algerne ikke er den samme slags vækst, virker midlet man behandler med på begge vækster, det kan ske at behandlingen skal gentages for at få bugt med det hele, men behandlingen vil altid virke til sidst.
Alger:
Det er typisk grønne alger og sorte alger der vokser på dit tag, dine facader eller dine fliser, algerne ligger som en belægning på fliser, tagplader og på murværk.
Er der alger på dit tag, dine fliser eller dine facader er det dog mest et kosmetisk problem, dvs. algerne skader ikke tag eller murværk, og er i sig selv heller ikke årsag til frostsprængninger, der kan dog være underliggende årsager til fremkomsten af algevæksten der kan medføre frostskader.
Til gengæld kan de uønskede alger være et problem på flisens overflade, da fliserne kan blive glatte hvilket kan medføre ulykker, derfor er der også sikkerhedsmæssige fordele ved at give en behandling mod algerne på fliserne som I skal gå på.
Mos:
Mos har oftest en ret flot grøn farve, de vokser som puder og kan blive forholdsvis store hvis mosset får lov til at passe sig selv.
Mos er kun et kosmetisk problem, og skader ikke overfladen på dit tag, dine facader eller dine fliser.
Vælg miljørigtig algebehandling
Når du skal have udført en effektiv algebehandling, er det vigtigt at du finder et firma der bruger en miljørigtig algebehandling der er skånsom mod miljøet.
Skal du have algebehandlet taget vil firmaet sørge for at overskydende væske fra algebehandlingen bliver opsamlet fra tagrenderne og nedløbsrørene, dog kan der være et spild, som tagrenden ikke nåede at fange.
Ved algebehandling af fliserne og facaden er det svært at opsamle algebehandlingen igen.
Midlerne mod algebekæmpelse skal være godkendt af miljøstyrelsen, og ønsker du at vide mere om hvilke midler der er godkendte af miljøstyrelsen har de en lang liste her https://mst.dk/kemi/database-for-bekaempelsesmidler/bmd/ (Du kan heldigvis søge på produktnavnet.)
Kan ældre tage have gavn af en algebehandling
Har du et ældre tag, hvor der er kommet en god belægning af alger og mos, vil en algebehandling sagtens kunne fjerne alger og mos på taget, hvilket kan få taget til at se ud som et helt nyt tag.
Har man et gammelt tag med et tykt lag af meget genstridig algevækst, kan det være nødvendigt med flere behandlinger, hvor de bliver udført med passende mellemrum, så alle lag mos og alger til sidst er fjernet helt, og du igen har et rent tag.
En algebehandling vil ikke forlænge levetiden på dit tag, det er en ren kosmetisk behandling man giver sit tag der bliver udført som en behandling der har en god effekt til at forbedre tagets udseende.
Indhent tilbud helt uforpligtende
Få en pris på din opgave – Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen hos vores samarbejdspartner
- Nemt, hurtigt og ligetil
- De har 4,7 i score på Google og 4,6 ud 3075 anmeldelser på trustpilot
- Entreprisegaranti : op til 35.000 kroner
Har fliser gavn af en algebehandling
Fliserne kan have god gavn af en algebehandling, som også oftest kaldes fliserens, da en fliserens kan indeholde flere dele end en algebehandling gør, ønsker du en fuld fliserens skal du aftale delene med det firma du hyre til at udføre en fliserens for dig.
En fliserens vil kunne sørge for at alger der sidder på fliserne, dør og forsvinder, så fliserne ikke længere er glatte at gå på.
Læs evt. mere om fliserens her https://bygliga.dk/algebehandling-fliserens/
Har en facade gavn af en algebehandling
Oftest vil alger og mos på ingen måde være skadeligt for murværket på din facade, det er altså oftest ikke noget der giver grobund for fugtdannelse eller andet, men de fleste vil ikke se det som noget der pynter på facaden.
Så igen vil det kosmetisk være en fordel at give facaden en algebehandling, dog skal der en vis forsigtighed til, da en algebehandling kan være skadelig for facaden.
Er du usikker er det altid muligt at få en fagperson til at vurdere hvad der er bedst for din facade, måske er det i stedet en facaderenovering der er brug for https://bygliga.dk/facaderenovering/
Hvornår ser man den fulde effekt af en algebehandling
Der går lidt tid før man ser den fulde effekt af en algebehandling, især når man har fået algebehandlet sit tag, først skal alle de døde alger og mos nemlig have tid til at forsvinde, hvilket oftest vil ske når regn og vind vil rense det resterende bort.
Det kan således tage 1 – 3 mdr. afhængigt af hvor meget vind og vejr der har været til at skylle algerne og mosset bort, før man kan se det endelige resultat.
Er det taget du har fået udført en algebehandling på, kan det være en god ide´ at rense dine tagrender, når du kan se at meget af algevæksten og mosset er forsvundet, for en del af algevæksten og mospuderne kan efterfølgende være havnet i dine tagrender.
Hvordan forebygger man at algerne vender tilbage
Ofte vil der efter behandlingen mod alger blive efterbehandlet med en imprægnering af det behandlede område, derfor vil der gå tid inden du igen vil opleve at de uønskede vækster igen får mulighed for at gro på overfladen igen, men med tiden vil de selvfølgelig komme igen.
Du kan selv gøre noget for at mindske de gode vækstbetingelser blandt andet kan du sørge for at solen har mulighed for at skinne på alle de forskellige typer overflader hvor der er algevækst.
Det er selvfølgelig ikke muligt at få solen til at skinne alle steder, og der er også længere perioder hvor solen ikke har meget magt og fugten får mulighed for at overtage, her kan du bekæmpe algernes og mossets gode vækstbetingelser på taget med en stiv kost, hvor du simpelthen fejer eller børster det væk, så du igen får et rent tag.
På fliserne kan en stiv kost også gøre stor gavn, ligesom du også kan anvende fugesand og med kosten og sandet skrubbe mosset og algerne bort.
Undgå altid at falde for fristelsen med at bruge en almindelig højtryksrenser, da kraften i højtryksrenseren kan ødelægge overfladen og dermed skabe endnu bedre vækstbetingelser for algevæksten.
Hvor ofte er det nødvendigt med en algebehandling
Nogle vil sige at det er en fordel at man får udført en årlig algebehandling, men ofte er den rette løsning at man selv bruger lidt tid på forebyggelse og derfor kan vente lidt med næste behandling, selvom behandlingen med det rette algemiddel er skånsomt for miljøet, er den stive kost mere miljøvenlig.
Hvis du selv står for forebyggelses behandlingen mod algerne, kan det godt ske at du med tiden igen får brug for en behandling med algemiddel, men der vil helt sikkert gå længere tid imellem behovet for en behandling med et algemiddel.
Opgavebeskrivelse
Når du skal indhente tilbud på algebehandling, er det altid en fordel at have en god opgavebeskrivelse med, så det er muligt at finde de rette tilbud på opgaven, en opgavebeskrivelse på algebehandlingen kunne indeholde:
- Beskrivelse af hvad du ønsker at få algebehandlet?
- Hvor mange m2 skal have en algebehandling?
- Er der adgang til en udendørs vandhane?
- Hvis det er taget, der skal algebehandles hvordan er tagets hældning, og hvor mange etager er der?
- Er det fliser der skal behandles med midlet mod alger, er det en god ide´ at skrive hvilke fliser
- Hvis det er facaden der skal have en algebehandling, er det en fordel at skrive hvilken slags facade det er?
- Har området tidligere fået en algebehandling? Hvis ja hvornår?
- Hvad ønsker du algebehandlingen skal indeholde?
- Hvornår ønsker du behandlingen udført?
- Det er altid en fordel hvis du medsender et foto af området der skal behandles, så det er muligt at se hvor omfattende algevæksten er.
- Husk dine kontaktoplysninger, og din adresse, så kørsel også kan medregnes i tilbuddet, en del firmaer har landsdækkende service, men i forhold til kørsel er det ofte en god ide´ at finde en der er mere lokal.
Du kan godt fjerne alger med en højtryksrenser, men det er ikke noget der anbefales, da du udover algerne også fjerner den beskyttende belægning der blandt andet er på fliserne, ligesom du også kan skade tagplader med en højtryksrenser, i stedet kan du anvende en stiv kost til alge- og mosfjernelse.
Da algemidlet skal have mulighed for at trække ind i algerne og mosset for at opnå optimal effekt, skal det være tørvejr og frostfrit den dag der algebehandles.
Den letteste metode til at fjerne mos på taget, er ved at plukke mosset af, dette kan du let gøre med hænderne, du kan også bruge en stiv kost til de mindre mosdele. Det er også muligt at få en behandling mod alger, hvis det er meget slemt med alger og mos på taget.
Oftest vil der være en opstartspris på algebehandlingen, den vil typisk ligge omkring 1000 kr. efterfølgende er der en kvadratmeterpris, hvor prisen her starter ved:
- Algebehandling af fliser koster ofte fra 59 kr. pr m2.
- Algebehandling af tag koster ofte fra 100 kr. pr m2.
- Algebehandling af facade koster ofte fra 60 kr. pr m2.